Češi sklízí ovoce chataření: 60 % z chat a chalup je trvale obyvatelných

Redakce, 24.5.2021

Z městských bytů a domů Češi utíkají před Covidem na chaty a chalupy

Dva ze tří Čechů holdují chalupaření a pravidelně tento typ romantických sídel navštěvují. 1,3 milionu Čechů chatu dokonce vlastní. Většina z těch, kdo chalupu zatím nemá, by si takovou nemovitost přála a mnoho již aktivně plánuje nákup. Změnila se totiž funkce chat a chalup – až každý víkend zde tráví čas i pracovní povinnosti 68 % vlastníků. Takzvané „druhé bydlení“ má přitom obrovský potenciál. 60 % těchto nemovitostí je celoročně obyvatelných a přibližuje se úrovni standardního bydlení. S menší rekonstrukcí, nejčastěji do 300 000 , počítá s cílem trvalé obyvatelnosti přibližně třetina vlastníků. To zjistila výzkum „Fenomén druhého bydlení od Buřinky“, který si u STEM/MARK zadala Stavební spořitelna České spořitelny.

"Podle sociologů a psychologů mělo chataření po roce 1989 úplně zaniknout. Stal se však pravý opak, zájem o něj roste. Podle sčítání chat a objektů určených k rekreaci v roce 1991 existovalo téměř 400 tisíc objektů, v roce 2001 počet chat vzrostl na více než 432 tisíc. Počty stavebních povolení dále rostou. Dle dat Stavební spořitelny České spořitelny se k takzvanému druhému bydlení již hlásí téměř 15 % Čechů.  Dalších 17 % je zatím ve fázi spoření a 11 % uvedlo, že již druhé bydlení aktivně hledají.



Chataření již není jen víkendovou a letně-prázdninovou záležitostí

Mění se zejména intenzita využití těchto objektů. Vlastníci letos navštěvují své chaty a chalupy poměrně často. Více než dvě třetiny majitelů obývají svou druhou nemovitost alespoň několikrát do měsíce, jednou měsíčně nebo častěji druhý domov používá 83 % vlastníků. „Jako stavební spořitelna vnímáme, že lidé kvůli pandemii a zákazu cestování začali rekreační obydlí využívat jako zajímavou možnost pro svůj home office, péči o rodinu a obecně trvalejší pobyt mimo města. Za tímto účelem tato sídla také zvelebují,“ říká Lukáš Zámiš, ze Stavební spořitelny České spořitelny.    

Pokud jde o typ vlastněných nemovitosti, jako druhé bydlení nyní slouží zejména chaty v chatové oblasti (44 %), stará stavení na vesnici (33 %), rodinné domy mimo města (16 %) a dokonce nemovitosti původně určené k jinému účelu než k bydlení (3 %).

Celoroční víkend – Češi mnohem více přemýšlí nad trvalou obyvatelností

Možnost celoroční obyvatelnosti objektů, do kterých jezdí, hodnotí uživatelé převážně pozitivně – 59 % uvádí, že objekt mohou využívat trvale. Jen pětina označila svůj druhý domov za prozatím nepoužitelný pro celoroční bydlení, nevylučují však možnost rekonstrukce. Největšími bariérami pro celoroční obyvatelnost je vytápění (29 %) a koupelna (29 %), dále například záchod (16 %).

„Češi jsou národem tvrdě pracujících kutilů, i proto nyní sklízí ovoce v podobě výborné úrovně a vybavenosti druhého bydlení, chat a chalup. Někdy je úroveň naprosto srovnatelná s vybavením bytůdomů. Z průzkumu vyplynulo, že pro dosažení 100 % celoroční obyvatelnosti odhadují oslovení respondenti (27 %) nejčastěji objem rekonstrukce v řádu 100 až 300 tisíc ,“ uvádí Lukáš Zámiš z Buřinky. 16 % vlastníků odhaduje cenu „obyvatelnosti“ do 100.000 , 23 % nad půl milionu korun. Tuto rekonstrukci plánuje třetina (36 %) do jednoho roku či v následujících letech. „Pokud vlastníci rekonstrukcí připravují svou chalupu k trvalému bydlení, mohou požádat i o výhodný úvěr od Buřinky se sazbou 4,35 % s fixací na 3 roky bez zajištění nemovitostí. Maximální splatnost takového úvěru může být až 20 let a jeho výše 2,5 mil. ,“ dodává Lukáš Zámiš. Výhodou úvěru od Buřinky je jeho anuitní splácení. Zároveň není nutné mít předem uzavřené stavební spoření.



Monika Kopřivová, specialistka komunikace SSČS 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality