ČEPS odklízí spadlé vodiče vedení na D2 u Břeclavi. Přenos elektřiny přes přenosovou soustavu v postižené oblasti ovlivněn není

mpo.cz, 25.6.2021
Publikováno:
25.6.2021
Autor:
ČEPS

Extrémní meteorologické podmínky dnes v nočních hodinách způsobily zhroucení osmi stožárů přeshraničního vedení V497 ve směru na Slovensko. Na dálnici D2 u Břeclavi leží na zemi spadlé vodiče vedení, dálnice byla proto oboustranně uzavřena. Společnost ČEPS situaci intenzivně řeší, k odstranění vodičů z dálnice by mělo dojít nejpozději do dnešního poledne. Dispečerské řízení soustavy probíhá standardně, pro přenos elektřiny v oblasti jsou využita čtyři další přeshraniční vedení.


Do oblasti již v ranních hodinách najela těžká technika, z důvodu bezpečnosti se nejprve začalo pracovat na ukotvení okolních stožárů. „Prioritou ČEPS je nyní co nejrychleji odstranit spadlé vodiče z dálnice D2, aby mohla být co nejdříve zprůjezdněna. Současně řešíme i optimální možnosti opětovného zprovoznění linky, včetně varianty výstavby náhradní přenosové trasy. Ta by si vyžádala zhruba dva až tři týdny. Opětovné uvedení linky do provozu v plném rozsahu očekáváme v rozmezí několika měsíců,“ říká Hana Klímová, tisková mluvčí ČEPS, a.s.

„Z pohledu dispečerského řízení a bezpečného přenosu elektrické energie přes přenosovou soustavu nemá odstavení přeshraniční linky V497 vliv na bezpečný a spolehlivý provoz. V dané oblasti máme k dispozici další dvě linky 400 kV a dvě linky 220 kV,“ dodává Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie