OECD, ICER a ERRA

ERÚ, 6.9.2021

OECD, ICER a ERRA

6. 9. 2021

 

OECD

Síť ekonomických regulačních orgánů OECD (NER) podporuje dialog mezi více než 70 regulačními orgány z celého světa, které působí v různých odvětvích, jako jsou komunikace, energetika, doprava a voda. Členové NER sdílejí své zkušenosti, výzvy a inovativní řešení. Sekretariát podporuje NER prostřednictvím rozvoje pokynů, analytických prací a tematických nebo institucionálních přezkumů pod vedením předsednictva NER.

Předsednictvo NER" pod vedením vybraných delegátů, poskytuje podrobnější pokyny sekretariátu OECD v otázkách řízení a plánování pracovního programu. Členové předsednictva přispívají k plánování každého zasedání NER svolaného sekretariátem a účastní se konzultací k probíhajícím aktivitám.

Česká republika vstoupila do OECD 21. prosince 1995 jako její 26. člen, členem Agentury pro atomovou energii (NEA) při OECD se ČR stala v roce 1996, přičemž samotná Agentura vznikla již v roce 1958. K dohodě o Mezinárodním energetickém programu byla následně ČR přizvána v roce 1999 a po jeho ústavně právním projednání zákonem č. 46/2001 Sb.m.s. k němu přistoupila 25. února 2001.

ICER

Mezinárodní konfederace energetických regulačních orgánů (ICER) je dobrovolný rámec pro spolupráci mezi energetickými regulačními orgány z celého světa. Jejím cílem je zlepšit povědomí veřejnosti a tvůrců politik a porozumění regulaci energie a její úlohu při řešení širokého spektra socioekonomických, environmentálních a tržních problémů.

Světové fórum o regulaci energie (dále jen WFER") bylo vytvořeno v roce 2000 na základě spolupráce hlavních světových regulačních asociací v oblasti energetiky. Od té doby se WFER konaný pouze jednou za tři roky etabloval jako přední mezinárodní konference o regulaci energie. V rámci této platformy se shromažďují klíčoví hráči v energetickém průmyslu, tvůrci politik na vysoké úrovni, akademici a regulační orgány z celého světa, aby se zapojili do strategických a smysluplných rozhovorů o aktuálních otázkách energetického sektoru. První WFER (2000) se konal v kanadském Montrealu. V rámci WFER VI byla 19. října 2009 oficiálně ustavena Mezinárodní konfederace energetické regulace (ICER). Kolo konference se konalo v Aténách v Řecku a hostil jej Řecký regulační úřad pro energii (RAE) za podpory CEER.

V době svého založení bylo zakladateli ICER 11 národních a regionálních asociací pro regulaci energie:

AFUR: Africké fórum pro regulační orgány v oblasti služeb.

ARIAE: Iberoamerická asociace subjektů regulujících energii.

CAMPUT: Kanadská asociace členů soudů pro veřejné služby (dnešní kanadské regulační orgány pro energetiku a veřejné služby)

CEER: Rada evropských energetických regulačních orgánů.

EAPIRF: Regulační fórum pro infrastrukturu ve východní Asii a Tichomoří.

ERRA: Regionální sdružení energetických regulátorů.

MEDREG: Středomořské shromáždění regulačních orgánů v oblasti plynu a energie (dnes Asociace středomořských energetických regulačních orgánů)

NARUC: National Association of Regulatory Utility Commissioners.

OOCUR: Organizace regulačních orgánů v Karibiku.

RERA: Regionální asociace regulátorů elektřiny.

SAFIR: Jihoasijské fórum pro regulaci infrastruktury. Kromě toho se do ICER jako nový člen připojila Australská komise pro trh s energií (AEMC).

Během této doby se ICER zaměřila na čtyři klíčová témata: spolehlivost a zabezpečení dodávek, změna klimatu, konkurenceschopnost a cenová dostupnost a osvědčené regulační postupy.

Zdroj: http://icer-regulators.net/

ERRA

ERÚ se stal řádným členem Regionální asociace energetických regulačních orgánů (ERRA) v říjnu 2018. Jedná se o interinstitucionální neziskovou organizaci sjednocenou společným cílem jejích regulačních členů z Evropy, Asie, Afriky, Středního východu, Severní a Jižní Ameriky zlepšit regulaci energie. ERRA podporuje a usnadňuje výměnu údajů, informací a zkušeností mezi svými členy s cílem podpořit posílení a zlepšení regulačního rámce po celém světě a propagovat příležitosti pro budování kapacit prostřednictvím školení, webinářů, workshopů a networkingu prostřednictvím každoroční konference Energy Investment and Regulation". ERRA hrála zásadní roli při urychlování energetické reformy a rozvoje trhu v Evropě a Eurasii a její příběh od založení do současnosti nabízí důležitá poučení o tom, jak podporovat pokrok směrem k soběstačnosti v regulaci energie. Webové stránky ERRA umožňují přístup ke všem důležitým informacím o Sdružení pro jeho členy: školení a podcasty, online databáze tarifů, příspěvky k řadě otázek a k analytickým dokumentům výborů a pracovní skupiny ERRA a prostřednictvím online knihovny k dalším užitečným zdrojům mezinárodních organizací zabývajících se energetikou po celém světě. Činnosti v oblasti budování kapacit ERRA jsou otevřené jak regulačním, tak neregulačním orgánům.

Členové pravidelně přispívají k programům budování vnitřních kapacit a připravují technické a srovnávací zprávy, které slouží jako klíčový mechanismus k šíření odborných znalostí a osvědčených postupů mezi členy. ERÚ se zapojuje do jednotlivých pracovních skupin dle projednávaných témat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie