Stručný návod na ořezávání dřevin
Kdy začít s řezáním
Ovocné stromy
se obvykle zastřihávají ve dvou etapách: v zimě a v létě. „I když
nejde o odlišný typ řezu, zásadním rozdílem jsou benefity, které s sebou
přinášejí. Zimní řez se provádí na podporu růstu nových výhonků. Letní naopak
růst výhonků zpomaluje, ale zvyšuje rodivost stromu,“ říká David Benda,
odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.
Stromy jako
jabloně a hrušně je potřeba řezat na sklonku zimy, kdy nehrozí pokles
teploty pod -10
°C. Optimální teplota pro tyto úpravy je 2 až 5 °C. Důležité je zvládnout
to ještě před prvním pupenem. Peckoviny (třešně, broskve, višně, meruňky),
s výjimkou slivoní, řežeme hned po sběru úrody, nebo v dubnu. Menší
ovocné keříky jako maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či vinnou révu ořežte až
po skončení zimních mrazů.
Okrasné
rostliny a dřeviny si na rozdíl od ovocných stromů žádají častější údržbu.
Před nástupem špatného počasí je dobré menší keříky, keříkové růže nebo mladé
rostliny zastřihnout, aby se pod vlivem nepříznivého počasí nezlomily.
Technika řezu
Nejvíce se
chybuje při samotném řezání stromů. Správný úhel řezu je mírně šikmý. Pokaždé
jej dělejte nad pupenem v dostatečné vzdálenosti. „Pokud by byl příliš
blízko pupenu, naruší se proces hojení. Když budete řezat příliš daleko od
výhonku, část větve může uschnout, což představuje vstupní bránu pro škůdce.
Abyste strom ochránili před infekcí, použijte na ořezaná místa štěpařský vosk,“
radí David Benda z Hornbachu.
Vždy řežte
větve, které rostou směrem dovnitř stromu, dolů nebo křížem. Mezi větvemi
ponechte ideálně rozestup 15 – 30 cm. Hlavní větve by se měly táhnout do
vodorovné polohy, díky čemu porostou pomaleji.
Správné nářadí
Precizní
zastřihávání si vyžaduje kvalitní nářadí. Pevné větve a husté dřeviny
nejlépe zastřihnete kovadlinkovými nůžkami. Na menší porosty zvolte raději
nůžky se systémem Bypass. Nejtlustší větve nebo kmeny odpilujte prořezávací
nebo motorovou pilou. „Kovadlinkové nůžky poskytují během stříhání sílu,
zatímco bypass systém zajistí přesnost. Na stříhání živých plotů jsou vhodné
nůžky s teleskopickými tyčemi. Pokud chcete ušetřit čas i námahu, pořiďte
si akumulátorové přístroje,“ radí odborník z Hornbachu.
Stříhání mladých rostlin
Nově vysazené
stromečky a keříky také potřebují péči. Klíčovým krokem je zajistit rostlině
dobrý kořenový systém. Čerstvě přesazené dřeviny by měly být prořezané, aby
mohla rostlina v první sezóně věnovat svou energii zapuštění kořenů. Nové
ovocné či okrasné keře by měly být prořezané ideálně na tři větve.
V prvních letech keříky prořezávejte zejména na podzim, po opadání listů.
Nově vysazené stromy by měly být ořezané na 3 až 4 pupeny. Před prvním
řezem je ale vhodné poradit se s odborníkem, který vám pomůže s postupem u
každé konkrétní rostliny.
Výsek stromů
Zimní vegetační
období (od října do března) je ideálním časem pro odstranění starých
a nemocných stromů. „Před výsekem se nejdříve ujistěte, zda
nepotřebujete povolení od obecního nebo městského úřadu. Odstranění stromu mimo
vegetační období se považuje za porušení zákona, a může vás stát až
několik tisíc korun,“ dodává odborník z Hornbachu.
Hornbach
Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.
Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.
Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.
Více informací na: www.hornbach.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zahrada
- Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
- Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama
- Mají papriky ještě šanci dozrát? Mají, musíte jim ale trochu pomoci (Radioporadna) (audio)
- Špenát a polníček v zimě pomohou záhonům a zjara zpestří náš jídelníček (audio)
- Bezpečnost dětí a domácích mazlíčků: Jak se vyhnout nástrahám na zahradě
- Vysoká tráva snižuje teplotu povrchu až o 12 stupňů