Vítězové soutěže Regionální potravina ze Zlínska a Plzeňského kraje převzali ocenění
Komise navrhla značku Regionální potravina Zlínského kraje těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Jehněčí klobása
Farma Rudimov |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Divočák ve vlastní šťávě
VENISON CZ |
3. | Sýry včetně tvarohu | SÝR Z FARMY ITALIA
FARMA-ZPZ |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Mléčný karamel
Ing. Dana Přistoupilová, Malá Bystřice |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Trnavský chléb "Podpažák"
Pivovar Vraník |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | VANILKOVÝ DORTÍK SE SUŠENKOU
Rožnovské pivní lázně |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | BIO JABLKO JADERNIČKA
Marek Šenkeřík, Valašské Klobouky |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | sušené Moruše BIO
Radek Přikryl, Strání |
9. | Ostatní | Kozenka - jahodová kozí jogurtová zmrzlina BIO
ZERLINA |
„Ocenění nám přineslo obrovskou radost a zároveň povzbuzení do další práce. Po Trnavě už se to rozkřiklo a lidé nám chodí gratulovat,“ popisuje Slávka Vraníková z Pivovaru Vraník.
„I přes skutečnost, že jsme letos koordinovali soutěž ve Zlínském kraji poprvé, přihlásilo se velké množství výrobků, dokonce více než v minulých letech. Je zde i značné množství zcela nových výrobců, kterým se také podařilo vyhrát. Z devíti vítězných výrobků jich bylo šest. Ochutnat a nakoupit si letošní vítězné výrobky bude možné například v úterý 28. září na tradičním Svatováclavském jarmarku v Luhačovicích,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Další předávání certifikátů Regionální potravina se odehrálo o den později na Slavnostech jablek v Nebílovech na Plzeňsku. I tam kromě bohatého programu nechyběla možnost ochutnat a nakoupit oceněné výrobky. O titul Regionální potravina se v regionu ucházelo celkem 130 produktů od 37 výrobců. Ocenění za Státní zemědělský intervenční fond předával vedoucí Oddělení příjmu žádostí a LPIS pro Plzeňský kraj Miloš Dyntar a náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.
Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2021 získaly tyto výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Žiheláček se sýrem
Jaroslav Procházka |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | LESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál
Ing. Michal Šnebergr |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozobylík
Farma u Františky |
4. | Mléčné výrobky ostatní | BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka
Luděk Maruna |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Žitný chléb
Roman Sebera |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Švestky s karamelem
JS Chocolate |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Kolowrat limonáda
Kolowratovy sady |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Kouzelné hrušky se skořicí
Od Macháčků |
9. | Ostatní | Anežčin rakytníkový koncentrát v medu
Ing. Milan Douděra |
„Komise to skutečně neměla jednoduché. Letošní ročník soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kategorie Sýry včetně tvarohu a Mléčné výrobky ostatní se pyšnily značným množstvím kozích produktů,“ vysvětluje krajská koordinátorka soutěže Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o.p.s.
Hnojská zároveň dodává: „Jsme velmi rádi, že na rozdíl od loňského roku, který velkým veřejným akcím nepřál, jsme mohli uspořádat opravdu slavnostní vyhlášení vítězů soutěže. Letos se nově uskutečnilo v Sadech Nebílovy, které jsou několikanásobným držitelem značky Regionální potravina Plzeňského kraje. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost poznat prostředí, kde vznikají kvalitní potraviny. Navíc se mohli osobně potkat se všemi nově oceněnými výrobci, ochutnat jejich výrobky a také si je zakoupit.“
Jedním z výrobků, který se na svém obalu může prezentovat logem Regionální potravina, jsou Kouzelné hrušky se skořicí. Helena Macháčková z firmy Od Macháčků říká, že ocenění je důkaz, že svou práci dělají dobře: „Ocenění Regionální potravina nám pomohlo s propagací, je o nás více slyšet. Ale mně osobně toto vítězství přineslo především ohromnou radost a dobrý pocit, že se nám podařilo získat značku už po čtvrté.“
Značku Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 312 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Oddělení tiskové SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Centrální banka ponechala základní úrokové sazby beze změn, hypoteční trh to nijak neovlivní
- Rozhodnutí bankovní rady ČNB k úrokovým sazbám ze dne 19. 12. 2024 - Komentář
- Nejčastějšími prosincovými úrazy jsou pády - Pozor na ledovku a zimní sporty
- Trendy v energetice – prodejci fotovoltaiky mají plné sklady panelů, riziko odchylek častěji nesou zákazníci
- Stav zásob plynu v Česku nadále pokračuje v postupném poklesu a blíží se k 68% naplněnosti zásobníků, stav zásob oproti loňskému roku je nyní o 20 % nižší
- Turistický ruch zpět na předcovidových číslech, trh s ubytováním v soukromí na 60 % objemů