Potřebujeme revoluci ve stavebnictví! Produktivita práce se v něm od r. 1947 téměř nezměnila

Research, 4.10.2021

Tipli byste si sektor, ve kterém došlo k největšímu zvýšení produktivity od roku 1947? V zemědělství. Zvýšení o cca 1500 %! V průmyslu a v obchodě o "pouhých" 700 %. A kde se produktivita téměř nezměnila? Ve stavebnictví. Souhrnná produktivita ve stavebnictví je stále na úrovni roku 1947.



Píšu schválně souhrnná, protože stavebnictví je docela heterogenní. Například v oblasti výstavby bytových domů a kanceláří (data USA) došlo ke zvýšení produktivity. Naopak v případě rodinných domů produktivita stagnovala. Rychle rostla produktivita v případě budování průmyslových staveb, v nedávné minulosti dokonce více než produktivita v samotném průmyslu. Ale v případě výstavby dálnic, silnic a mostů dokonce produktivita poklesla od roku 2002 o čtvrtinu od roku. “Ukončení” rekonstrukce dálnice D1 s několikaletým zpožděním je dobrou připomínkou, jak to státu jde.



Krátkodobě lze zvýšení souhrnné produktivity ve stavebnictví dosáhnout i tím, že bude stavět to, co nám jde lépe: víc bytových domů než rodinných domů, víc investic v průmyslu a obchodě než lití betonu do infrastruktury.

Dlouhodobě ale stavebnictví potřebuje revoluci v produktivitě. Protože jinak s takto nízkou produktivitou nebude transformace ekonomiky od montovny k mozkovně, zvýšení dostupnosti bydlení a boj klimatickou změnou levná záležitost.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality