Ideální čas pro investici do razantního zvelebení zahrady

REKLAMA       Inzerce, 7.10.2021

Dům se zahradou nebo i jen zahrada bez stavby potřebují péči, když už jí chceme plně využívat… Jen pravidelnou péčí docílíte, že cena i hodnota vaší milované zahrádky či domu se zahradou neklesá, a může dokonce i stoupat (bez ohledu na aktuální vývoj na trhu nemovitostí). Pokud se věnujete zvelebování zahrady nebo domu, zvyšujete jednak komfort pro sebe a svou rodinu, ale i jejich cenu a hodnotu.

Mnohdy to dokážete vlastními silami, a to i rozsáhlejší zásahy, jako jsou zahradní stavby. A to je pro většinu majitelů nemovitostí nejen práce, ale i potěšení – sledovat, jak vám váš nový zahradní projekt roste pod rukama. Ale i když se rozhodnete přenechat podstatnou část práce na objednaných odbornících, i tak na vás čeká to hlavní - rozhodování a dohled, a především radost z výsledku.

Konec léta a podzim je ten nejlepší čas pro realizace podobných záměrů, především proto, že stavební práce na zahradě se ještě dají provádět a přitom vás příliš neomezí v užití zahrady, naopak bude vaše investice do zvelebení pozemku v příští sezoně připravena k plnému využití. Pro případné dokončení nebo vnitřní zútulnění takové zimní zahrady nebo naplánování či pořízení vybavení pro novou zastřešenou verandu je potom v zimě a na začátku jara pak před příští sezonou dostatek času. Zároveň musíte počítat s tím, že pro realizaci takové stavby je třeba určitý čas - dobré zaměření stavby, pečlivá příprava místa pro samotnou stavbu, výroba jednotlivý komponentů, ale nakonec i samotná montáž stavby.

Vylepšení vaší zahrady nebo dokonce domu se můžete zhostit více způsoby, ale pokud chcete dosáhnout opravdu trvalého zhodnocení nemovitosti, pak je na místě uvažovat rovnou o zahradní stavbě, jako je zahradní pergola nebo dokonce uzavíratelná zimní zahrada. Případně, pokud jste spokojeni jak s plochou pro odpočinkový pobyt na zahradě a v tuto chvíli nechcete měnit podobu své terasy úpravou jejího zastřešení nebo dokonce ochranou před bočním větrem, můžete investovat i do rozmazlování svého plechového miláčka, protože ani auto neztrácí tak rychle na ceně, pokud je garážované nebo parkované pod přístřeškem a tak chráněno před negativními povětrnostními vlivy. Nízké teploty automobilu při stání nevadí, zato přímé působení vlhkosti včetně zatékání rozhodně ano. Nehledě na vyšší komfort využívání auta, pokud můžete nastupovat a vystupovat suchou nohou na zastřešeným stáním pro auto.

Všechny tyto stavby na vašem pozemku nejen zvyšují jeho cenu, ale zároveň ho mohou stylově doplňovat. Právě volbou jak tvaru, tak i materiálu, pro který se při realizaci rozhodnete - nejčastější je hliníková nebo (spíše u zahradních pergol) případně dřevěná konstrukce, doplněná rámy se sklem. „Při těchto úvahách je nejlepší se přesvědčit na vlastní oči, jaké jsou možnosti na trhu a představit si, jak by taková stavba souzněla s vaším domem. V našich předváděcích a prodejních centrech uvidíte nejen produkty naší vlastní výroby pod ochrannou značkou Hobbytec®, ale také produkty světových i tuzemských výrobců napříč celým segmentem,“ říká Miroslav Zelený, zakladatel a majitel společnosti Hobbytec, která se zahradními stavbami zabývá.

Pro neodkládání zahradní stavby hovoří i fakt, že rostou i pořizovací ceny vstupů takovéto investice, a to surovin i práce. Nejen kvůli inflaci, ale situace kolem kovů (pro naše účely především hliník), dřeva i skla je složitá, cena kvalitního materiálu neustále roste a některých stavebních prvků je na trhu i nedostatek a to se v dohledné době příliš nezmění. Dá se proto oprávněně předpokládat, že ceny všech vstupů dále porostou. „Nám se v loňském roce podařilo navýšit skladové hospodářství o desítky tun hliníku a dalšího materiálu, aby nemohlo dojít k výpadku výroby. Naše výroba ani zákazníci tak neblahou situaci na trhu stavebních materiálů nepocítí,“ uvádí Miroslav Zelený.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům