Tajemství kompostování – snadno a udržitelně k zahradě
Kompost je
vynikajícím přírodním hnojivem, zároveň zlepšuje půdní strukturu a podporuje
činnost užitečných mikroorganismů. Snadno jej vyrobíte z opadaného listí,
zlikvidovaných letniček nebo zeleninového odpadu. Obavy ze zápachu a
z příliš komplikované péče o tento zahrádkářský poklad klidně pusťte
z hlavy. Při dodržování správných zásad kompostování se vám vše hravě
podaří.
Co tam patří a co ne
V přírodě
dochází k neustálému koloběhu živin – od rostliny přes zetlelý organický
materiál v kompostéru a zpět do rostliny. Na kompostu tak vše začíná i končí,
proto není jedno, co se do něj dostane. „Pro kompost je ideální organický
kuchyňský odpad, vaječné skořápky, zbytky ovoce a zeleniny, zahradní odpad,
suchá tráva, rozdrcený dřevěný odpad s rozemletým listím, ale místy lze přidat
i trochu dřevěného popele nebo hnoje hospodářských či malých zvířat,“ tvrdí
David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech
Hornbach. Rozhodně však do kompostu nesmí přijít sklo, kov, plast, kameny,
uhelný popel, žádné barevné noviny nebo časopisy, plevel či nemocné rostliny. „Vyvarujte
se i kůry citrusových plodů a banánů, ale nevhodné pro kompostování jsou i
zbytky vařeného jídla,“ upozorňuje odborník.
Recept na kompost
Na kompostér by
měl dopadat déšť a ze všech stran k němu proudit vzduch. Ideální je polostinné
místo v závětří, kde bude kompost v kontaktu s půdou. „Podklad zkypřete a
posypejte trochou písku. Tak zabráníte hromadění vody, a do kompostu se dostanou
žížaly. Zároveň si připravte dostatečně velkou plochu v sousedství, která
poslouží k odkládání zahradního odpadu či dalšího příslušenství,“ vysvětluje
David Benda z Hornbachu.
Na výběr jsou různé
nádoby na kompostování – od otevřených mřížkových přes uzavřené plastové s
moderním designem. Vybírat je nutné s přihlédnutím ke stylu zahrady a množství
předpokládaného odpadu. Pro středně velké až velké zahrady se hodí lehce smontovatelný,
otevřený stavebnicový kompostér ze dřeva. Boční větrací otvory zajišťují
cirkulaci vzduchu a vlhkosti. Kompostéry ze stabilního plastu jsou odolné proti
povětrnostním vlivům a díky tmavé barvě a dostatečnému množství vzduchových
průduchů vytvoří ideální podmínky pro kompostování.
Kompost by
neměl být příliš mokrý ani suchý. Nadbytek vody vede k hnilobě a nepříjemnému
zápachu. Vhodný zahradní odpad, rozdrcený pomocí drtičky, lze hned umístit do
kompostéru. Nadměrnému zatékání vody do kompostu zabrání například ochranná
střecha. „Do vlhkého kompostu přidávejte především listí, slámu a suchou
zeminu. Vyhněte se naopak ovoci a zelenině, které pouštějí vodu. Celý proces
dostatečně aktivuje urychlovač kompostování,“ radí odborník
z Hornbachu.
Po třech až
pěti měsících kompostování získáte v kvalitním kompostéru syrový kompost. Je o
něco hrubší než zralý kompost, obsahuje mnoho organismů a v menším množství
i trochu humusu. Syrový kompost se výborně hodí k mulčování půdy v okolí
dřevin. Na rozdíl od zralého kompostu se volně nanáší na horní vrstvu půdy a
nezapracovává se. Zralý kompost vzniká přibližně po jednom až dvou letech, když
syrový kompost z velké míry zetlí.
Jak na zralý kompost
Na rozdíl od
syrového kompostu je zralý kompost jemně zrnitý. Má sice nižší hnojivovou
hodnotu než syrový kompost, je však bohatý na auxiny, které rostliny chrání
před škůdci i chorobami a podporují růst. Je vhodný jako pěstitelský substrát.
Pro dosažení kvalitního zralého kompostového materiálu je potřeba postupně
sbírat zahradní odpad a soustředit ho na vyhrazené místo. „Později ho
najednou navrstvěte do otevřeného kompostéru. Tím docílíte požadované výšky a
nutné teploty v kompostéru. Začněte přibližně s dvaceticentimetrovou
větrací vrstvou z odřezků stromů a keříků. Střídejte nejvíce deset
centimetrů vysoké vrstvy. Jednotlivé vrstvy by měly být z vlhkého, suchého,
jemného a hrubého materiálu,“ hovoří odborník z oddělení zahrady.
Důležité je
zabezpečit rovnoměrnou vlhkost, protože proces tlení není bez vody možný. Pro dosažení
požadované teploty by měl být minimální objem kompostu jeden kubický metr. „Hrubé
zbytky můžete při odebíraní kompostu oddělit pomocí přehazovacího síta a znovu
je dát kompostovat. Dozrávání kompostu urychlíte, když ho jednou až
dvakrát ročně přeházíte vidlemi,“ dodává David Benda z Hornbachu. Přidání
hotového kompostu do půdy podpoří aktivitu půdních organismů. Není však vhodné
zarývat cenný kompost rýčem. Místo toho je mnohem lepší použít kultivátor nebo
rycí vidle.
Hornbach
Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.
Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.
Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.
Více informací na: www.hornbach.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zahrada
- Rostliny na některých místech Moravy jsou stále aktivní (video)
- Zelené světy: Hortenzie pěstované v nádobách si u Čechů získávají stále větší oblibu (audio)
- Zahrádkářské tipy: Co bude výsadba vánočního stromku z kontejneru znamenat pro naši zahradu? (audio)
- Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
- Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama
- Mají papriky ještě šanci dozrát? Mají, musíte jim ale trochu pomoci (Radioporadna) (audio)