Bytový fond se po letech konečně nejspíš přestal zmenšovat

Research, 8.12.2021

Společně s údaji o stavební výrobě vyšla tradičně také měsíční data týkající se mj. počtu nově zahájených a dokončených bytů. A právě tato data zaslouží v poslední době mimořádnou pozornost.

Ukazuje se totiž (v následujícím grafu modrá čára), že počet zahájených bytů začal v posledních měsících velmi prudce růst – tak prudce, že 12měsíční kumulace se rychle vyhoupla na úroveň cca 42 tisíc zahájených bytů. Takový počet jsme viděli naposledy v roce 2009, kdy ještě dozníval stavební boom z doby před pádem Lehman Brothers.


Předpokládejme, že bytů je v Česku tolik, kolik je domácností, tedy lehce přes 4 miliony. Počet zahájených bytů se tedy vyšplhal na cca 1 % stávajícího počtu bytů.

Budeme-li dále předpokládat, že životnost průměrného bytu je kolem 100 let, pak aktuální vývoj znamená, že bytový fond se letos konečně po cca 12 letech přestal zmenšovat.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality