Od dubna 2022 dojde výraznému zpřísnění pravidel pro hypotéky. Očekává se možný propad trhu až o 50%

Současná komplikovaná situace kolem hypoték a jejich dostupnosti se od příštího roku ještě více zpřísní. A to konkrétně od dubna, kdy opět se zavedou 2 ukazatele DTI a DSTI, které sníží počet lidí, kteří na hypotéku dosáhnou. A podle datové analýzy Hyponamiru.cz, tak na hypotéku nedosáhne větší počet lidí, než se předpokládá.

„Nové požadavky jsme aplikovali na ty žadatele, se kterými jsme hypotéky řešili v roce 2021 a zjistili jsme, že po aplikaci DTI a DSTI při úrokových sazbách, které byly v roce 2021 by prošlo ze 100 % těch co prošli v roce 2021: celkem pouze 77 % úvěrů a z toho: pouze 86 % žadatelů do 36 let 72 % žadatelů nad 36 let pozn.: pravidla pro DTI a DSTI budou rozdílná pro žadatele do 36 let a od 36 let, proto jsme počítali obě skupiny odděleně´,“ říká Miroslav Majer, CEO online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Očekává se velký propad trhu

Stejný výpočet hypoteční specialisty Hyponamiru.cz provedli po aplikaci DTI a DSTI při aktuálních úrokových sazbách, resp. očekávaných úrokových sazbách okolo 5 % a výsledek by byl následující:

Celkem pouze 64 % úvěrů a z toho: pouze 72 % žadatelů do 36 let 60 % žadatelů nad 36 let dosáhlo na hypotéku. ČNB odhaduje, že opatření zasáhne jen 10 % žadatelů. To ale dle našich zkušeností není pravda. Je to příliš optimistické. „V Hyponamiru očekáváme propad trhu meziročně o 50 % (srovnání 2021 a 2022) tzn. návrat na cca 250–200 mld. v uzavřených hypotékách v ČR, což byl předkoronový běžný roční standard v uzavřeném objemu hypoték, upřesňuje Miroslav Majer.

Mnoho lidí bude mít problém zvládnout refinancování

Dalším rizikem je refinancování. Klienti, kteří budou muset řešit refinancování v roce 2022 mají většinou sazby okolo 2 - 2,5 %, v případě, že dojde k tomu, že se úrokové sazby vyšplhají až na 5 % řada lidí pravděpodobně hypotéku po refinancování neutáhne (díky navýšení měsíční splátky) a bude se nemovitosti zbavovat. Pro mnoho lidí to bude minimálně komplikace, jelikož půjde o citelný zásah do jejich rozpočtu v řádech tisíců.

Restrikce mohou ještě více znemožnit žádosti o hypotéky

„I další překážky mohou znemožnit žádosti o hypotéky. Jednou z nich je i zvednutí životního minima s ohledem na vysokou inflaci. Životní minimum určují jednotlivé banky, a to na základě inflace, růstu nákladů na bydlení apod. To by opět negativně ovlivnilo bonitu klienta při žádosti o hypoteční úvěr. Takže hrozí riziko, že si na vlastní bydlení sáhne ještě méně lidí, než predikují naše analýzy, uzavírá Miroslav Majer, CEO online sjednavače hypoték Hyponamiru.cz.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky