Sazby hypoték rostou, objemy půjček se naopak snižují


Po rekordním roce 2021, kdy hypoteční trh vykázal historicky nejvyšší počet (178 tisíc) i objem (541 miliard korun) poskytnutých hypoték, začíná zájem o úvěrové financování bydlení klesat. Objem poskytnutých hypoték se v lednu snížil zhruba o čtvrtinu a ještě výraznější propad zaznamenaly počty úvěrů. Vlivem postupně narůstajících úrokových sazeb bude ochlazení trhu pokračovat.

Banky a stavební spořitelny dle lednového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 32,6 miliardy korun. Ve srovnání s prosincem minulého roku se jedná o pokles o 11,7 miliardy korun, tj. 26 %. Stejný trend pak následovaly i počty poskytnutých hypoték, které v lednu oproti předchozímu měsíci poklesly o téměř 28 %, a to z 14 na 10 tisíc. Jedná se o nejnižší počet poskytnutých hypoték od srpna 2020.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v lednu poklesl z 34,2 na 26,3 miliardy korun, u refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak z 10 na 6,3 miliardy. Počet nově poskytnutých hypoték poklesl meziměsíčně o 22,5 % z 9,9 na 7,7 tisíc. Ačkoli leden bývá z pohledu poskytnutých hypoték nejslabším měsícem v roce a oproti prosincovým hodnotám je obvykle výrazně slabší, propad v letošním lednu jde ještě nad rámec tohoto běžného vývoje. To předznamenává, jak se bude letošní rok z pohledu poskytnutých hypoték vyvíjet. Podle odhadů celý trh letos oslabí meziročně zhruba o 50 %.


Do zájmu o hypotéky se promítají jejich rostoucí sazby. „Tržní úrokové sazby delších splatností, které jsou důležité pro vývoj hypotečních sazeb, se v současnosti pohybuji na nejvyšší úrovni od roků 2008 a 2009. V té době byla průměrná hypoteční sazba u nových hypoték dle oficiálních dat ČNB kolem 5,5 %. Hypoteční sazby by tak letos měly postupně směřovat k této hranici, ačkoli konkrétní sazba se bude odvíjet od jednotlivých parametrů hypotéky, například zvolené délky fixace či velikosti vlastních zdrojů. S delší fixací by se měla úroková sazba mírně snižovat, což odráží současný vývoj úrokových sazeb na trhu,“ objasnil Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality