Rajčatový konfit s česnekem
Ještě pořád je to s kvalitou ovoce a zeleniny všelijaké. Nedostatek sluníčka je prostě znát a třeba rajčata nemají chuť skoro žádnou. Zkuste přírodu přelstít a připravte z nich hotovou esenci plodů ráje: rajčatový konfit.
To se rajčata naloží do oleje a spolu s česnekem a bylinkami pomalu v oleji pečou, takže se jejich chuť zkoncentruje a jsou úplně božská! Použijte je potom třeba na topinku, bruschettu, do těstovin, salátů nebo všude, kam byste si dali třeba sušená rajčata. Pokud vám z nich náhodou zbyde olej, určitě se ho nezbavujte, má krásnou rajčatovou chuť i vůni.
Připravte si tyto suroviny:
- 500g větších cherry rajčat na stonku
- palici česneku
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- 1,5 dl řepkového oleje
A jak na to?
Rajčata omyjte, osušte a rovnoměrně rozložte na dno zapékací mísy. Přidejte paličku česneku rozkrojenou napůl. Vše zalijte olejem tak, aby byla rajčata alespoň z části ponořená, přidejte rozmarýn a sůl.
Zapékací misku vložte do trouby. Nastavte horní a spodní ohřev na 150 °C a nechte asi 1,5 hodiny pozvolna péct.
Hotový konfit nechte vychladnout. Česnek vyloupejte ze slupek a pokud ho zrovna hned nespotřebujete, vložte s celým obsah zapékací misky do uzavíratelné sklenice, kde konfit v lednici vydrží minimálně 10 dní.
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Není líná stát ráno frontu na tu nejčerstvější zeleninu na trhu, ani cestovat přes půl republiky za gastro zážitky a dobrým jídlem. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. Její blog je zásobárnou vyzkoušených receptů pro lepší den.
„Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček, větší zapojení zeleniny (ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne). A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya. Kaya má doma kombinovanou parní troubu s vestavěnou Wi-Fi, a tak zvládla připravit konfit pomocí telefonu a aplikace 6th SENSE LiveApp z obýváku.
Připraveno s využitím materiálů a fotografií Whirlpool
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie
Články Kuchyně
- Jak vybrat vhodnou pánev?
- Klid a nová energie. I útočiště před rychlým životem venku. To jsou barvy roku 2024
- Designblok představí víceúčelovou židli Lambda od RIM CZ
- Přinášíme vám 4 tipy, jak na udržitelnou kuchyni
- Kámen, nůž (ky), nerez - Studio archicraft a značka 54° vytvořili neobvyklé spojení designu, profesionální kuchyňské techniky a architektury
- Tipy na zařízení jídelny - pro každého, kdo hledá nápady, jak zařídit či obměnit svou jídelnu je zde inspirace