Briam – dokonalé jídlo s vůní Středomoří

Toto tradiční řecké jídlo je vlastně variací na francouzskou dušenou zeleninu „ratatouille“. Základem je spousta zeleniny, bylinky, trocha koření a olivový olej. Briam se podává v nádobě, ve které se pekl a poslouží jako báječná příloha i jako samostatný pokrm. A to nejlepší je, že je opravdu jednoduchý a můžete jej obměňovat podle toho, co se zrovna urodilo na zahrádce nebo co jste si přinesli z farmářského trhu.

Budete potřebovat:

˗ 4-5 brambor

˗ 1 cuketu

˗ 1 baklažán

˗ 1-2 cibule

˗ 4-5 rajčat

˗ olivový olej

˗ trochu soli

˗ petrželovou nať, případně další koření podle chuti

˗ tofu

 

Jak na to:

Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte zeleninu na větší kousky, přidejte petrželovou nať, koření, sůl a olivový olej. Dobře promíchejte a rozložte do většího pekáče nebo hrnce, vyloženého pečicím papírem. Pečte zakryté při 200 °C po dobu asi 30 minut, poté zeleninu odkryjte a dopečte ještě dalších 15 minut. Hotovou zeleninu posypejte nalámaným tofu . Můžete podávat hned jako teplé jídlo nebo přílohu, ale skvěle chutná i jako studený salát.

 

Tip:

Jestli vás trouba zlobí a musíte během pečení pekáč nebo plech otáčet, možná je čas ji vyměnit za troubu s patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí. „Tento unikátní tvar umožňuje vzduchu dokonale proudit kolem pokrmu, a proto bude jídlo pokaždé rovnoměrně upečené,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky Gorenje.

Foto: Gorenje



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření