ČEZ: MF navrhuje o 10% vyšší dividendu než představenstvo

Research, 21.6.2022
Ministerstvo financí ČR předložilo protinávrh dividendy na valnou hromadu ČEZ konanou 28.června. MF navrhuje dividendu 48 /akcii (4% hrubý výnos) oproti návrhu managementu ČEZ na 44 /akcii. MF rovněž navrhuje odložení výplaty dividendy o 3 měsíce na 1. listopadu, aby poskytlo firmě čas na zajištění likvidity kvůli pokrytí aktuálně vysokých maržových požadavků při zajišťování budoucí produkce na burze.

Vláda žádá vyšší dividendu pro financování opatření proti rostoucím cenám energií, návrh nicméně zvyšuje příjem státního rozpočtu jen o cca 1,5 mld. . Tento opatrný postup je pravděpodobně způsoben krátkodobými problémy s likviditou kvůli vysokým a volatilním cenám elektřiny na burze. Návrh vyšší dividendy ovšem indikuje, že vláda chce k financování podpůrných opatření použít standardně dividendy namísto jiných netržních způsobů transferu příjmů firmy. Zpráva je z tohoto pohledu pro akcie ČEZ mírně pozitivní. Z pohledu ocenění má ovšem ČEZ celkově velmi nízké zadlužení a situaci vyšších maržových/likviditních požadavků na energetické burze postupně vyřeší prostřednictvím standardních dluhových instrumentů. V příštím roce bychom tak očekávali vyšší dividendu než managementem aktuálně indikovaných 67-73 na akcii (5.7-6.2% hrubý výnos).

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie