5 charakteristik hypotečního makléře, který vám pomůže k výhodné hypotéce


 

Proč vlastně využít pro podání žádosti o úvěr služeb externích prodejců hypotečních bank? Sami poradci často uvádí časovou a finanční úsporu. Pojďme se spolu podívat na to, jakou „povinnou výbavou“ by měl disponovat externí prodejce tak, aby vám tyto výhody skutečně doručil.

1. Počet spolupracujících hypotečních bank není nejdůležitější. Výhody vám spíše přinese to, že hypoteční makléř spolupracuje s menším počtem bank, u kterých je schopen si díky vysokým objemům vyjednat slevy na úrokových sazbách či poplatcích (objemy těchto slev vychází právě z množství sjednaných úvěrů).

2. Velmi důležité jsou předchozí zkušenosti s financováním podobných případů. Pozor na fakt, pokud si úvěr sjednáváte přes externího pracovníka banky (hypotečního makléře), pracovníci bank na pobočkách se nepřetrhnou s úrovní klientského přístupu s ohledem na fakt, že provizi za úvěr nezískali oni ale externí prodejce. Je tedy důležité sjednávat si úvěr u člověka, který ví co dělá. Zároveň, takový hypoteční makléř vás neznalostí neuvede v omyl v oblasti toho, co je a není možné financovat prostřednictvím hypotéky, jak probíhá čerpání úvěru apod.

3. Ideálně by se mělo jednat o hypotečního makléře z vašeho regionu. Hypotéka, to není jen podání žádosti o úvěr, ale také podpis úvěrových smluv, zajištění formalit na katastru, u pojišťovny a následně i v bance (např. žádost o čerpání úvěru). V těchto chvílích se hodí spolupracovat s člověkem, který si na vás udělá čas, případně část těchto formalit zařídí za vás (jedním z častých argumentů pro spolupráci s hypotečním makléřem je časová úspora).

4. Výhodou je, pokud hypoteční makléř má možnost porovnat i výhodnost produktů pojištění nemovitosti, které si spolu s hypotékou budete muset sjednat.

5. Důležité je, aby hypoteční makléř byl schopen porovnat výhodnost úvěru jako celku, tj. po započtení úroků, poplatků spojených s úvěrem, poplatků na katastrech, poplatků za doplňkové produkty. Právě podle celkové nákladovosti jednotlivých hypotečních úvěru byste se při výběru měli orientovat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky