Dolaďte své grilované pochoutky domácím mangovým čatní

recept na exotické chutney z Manga

K létu patří výlety, vodní hrátky, zábava s přáteli a také skvělé jídlo. Dlouhé letní večery přímo vybízejí k pohodě u grilu, hojnost sezónních plodin zase k přípravě výborných domácích marmelád, kompotů, sterilované zeleniny nebo čalamád. Podívejte se na naše praktické fígle pro snadné zavařování. Až budete vymýšlet menu na gril, zkuste tentokrát změnu a podávejte grilované ovoce. Poradíme, jak na to. A jako přílohu si připravte skvělé letní čatní podle našeho receptu!

Dolaďte své grilované pochoutky domácím mangovým čatní

A pokud hledáte ke svým slaným lahůdkám z grilu dokonalou přílohu, zkuste si připravit vlastní domácí čatní. Základem pro tuto hustou omáčku původem z Indie je ovoce nebo zelenina, přičemž při výběru konkrétních druhů a jejich kombinací se fantazii meze téměř nekladou!

V domovské Indii je jedním z nejoblíbenějších mangové čatní. Uvařte si ho podle našeho receptu.

Co budete potřebovat?


16 hrnků nakrájeného manga

2 velké cibule

3 stroužky česneku

5 malých chilli papriček

½ hrnku krájeného čerstvého zázvoru

½ hrnku plátků mandlí

1 hrnek běžných rozinek

1 hrnek zlatých rozinek

3 hrnky vinného octa

6 hrnků cukru krystal

6 hrnků hnědého třtinového cukru

4 lžičky mletého nového koření

2 lžičky mletého zázvoru

2 lžičky mletého muškátového oříšku

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

1 lžička soli


Jak na to?

Cibule oloupejte a nakrájejte na menší kousky, stroužky česneku pokrájejte na plátky. Chilli papričky zbavte semínek a také pokrájejte. Ocet, oba druhy cukru, sypké koření a kousky chilli papričky dejte do kastrolu či hrnce, přiveďte k varu a půl hodiny povařte. Poté vmíchejte kousky cibule, česneku, oba druhy rozinek a nakrájený zázvor a vařte další půlhodinu. Nakonec přidejte mango a mandle, snižte teplotu a nechejte další půlhodinu dusit. Odstavte z plotny a ještě za horka čatní rozdělte do sterilizovaných sklenic na zavařeniny, které po naplnění otočte dnem vzhůru.

A zmíněné grilování ovoce? Pro někoho podivná představa, ale dejte mu šanci a uvidíte, že si opravdu pochutnáte. Grilování totiž zvýrazní chuť ovoce – při vysoké teplotě zkaramelizují v ovoci přirozeně se vyskytující cukry, takže se můžete těšit na extra sladkost. S grilem si skvěle rozumí například ananas, jablka, banány, hrušky, pomeranč, broskve, meruňky, ale třeba i meloun, jahody či ostružiny. Grilované ovoce tak poslouží jako vkusná sladká tečka za vaší grilovací párty.

Zavařujte klidně i v mikrovlnce nebo myčce nádobí

Domácí zavařeniny jsou často v chuti s těmi kupovanými nesrovnatelné. Jakmile tedy jednou podlehnete kouzlu zavařování, nejspíš u něj dlouhá léta zůstanete. A až si osvojíte všechny „hacky“, uvidíte, že je to vlastně jednoduché. Nepotřebujete dokonce ani zavařovací hrnec, i když je jeho použití velmi praktické. Vystačíte si klidně s obyčejným hrncem, ale i troubou, mikrovlnkou, či dokonce myčkou nádobí. Jednotlivé postupy si hravě najdete na internetu, nastudujte si je ale pečlivě, protože mnohdy je potřeba znát určitá rizika a „fígle“. „Například v troubě je docela těžké udržet rovnoměrnou teplotu, takže se rozhodně hodí teploměr do trouby. Při zavařování v klasickém hrnci naplněném vodou je zase potřeba zajistit, aby se sklenice nedotýkaly a neklapaly o sebe, jinak hrozí jejich prasknutí. Při zavařování v mikrovlnce zase nelze používat oblíbené sklenice s omnia víčky, ale jen sklenice s víčky na závit, protože tu na ně působí značný tlak,“ radí Petra Skácelová, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu pomocníků a vychytávek nejen do kuchyně.

Sklenice a víčka používejte vždy jen zcela čisté a vyvařené. Při vaření marmelád, džemů a povidel nikdy neochutnávejte přímo z vařečky či lžíce, kterou vařící se směs mícháte. Přes sliny by se do ní totiž mohly dostat bakterie, které by ji pak znehodnotily. Protože se džemy, povidla a marmelády do sklenic plní horké, je potřeba nahřát i sklenice, jinak hrozí prasknutí. Sklenice nesmíte nikdy plnit až po okraj, stačí 2 až 3 centimetry pod něj. A hlídejte si, aby před zavíčkováním byly okraje dokonale čisté. S tím vám pomohou třeba i speciální trychtýře   a zúžené naběračky. Plody zpracovávejte vždy jen důkladně omyté a plně zralé, ale ne přezrálé. Prohlédněte je, jestli nejsou nahnilé, potlučené či plesnivé. Před zpracováním je podle druhu odstopkujte, vypeckujte, zbavte jádřinců, případně i oloupejte. Pokud se chystáte dělat kompoty a nechcete, aby vám ovoce s bílou dužninou ve sklenicích hnědlo, ponořte je po oloupání do vody s trochou octa nebo citronové šťávy.

Zdroj: Magnet3PAGEN



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření