Hypotéka na rozestavěnou nemovitost zatíženou hypotékou


 

Naskytla se vám možnost výhodné koupě rozestavěné nemovitosti, přičemž na této nemovitosti vázne zástavní právo jiné hypoteční banky? Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jak postupovat při vyřizování vlastního hypotečního úvěru.

V tomto případě budete čerpat o hypotéku s kombinací účelů, konkrétně hypotéku na koupi a následnou výstavbu nemovitosti. Maximální výše úvěru zde bude vycházet z:

- budoucí zástavní hodnoty nemovitosti, tj. hodnoty po dokončení stavebních prací, kterou určí smluvní znalec banky,

- vaší finanční situace (poměr příjmů a výdajů).

Ke schválení úvěru od vás bude hypoteční banka vyžadovat:

- návrh kupní smlouvy na rozestavěno nemovitost,

- potvrzení stávající banky (banky mající zástavní právo na nemovitosti) o tom, že se po splacení úvěru vzdá zástavního práva,

- vyčíslení aktuální dlužné částky úvěru prodávajícího,

- platné stavební povolení,

- rozpočet stavebních prací,

- doložení příjmů,

- odhad zástavní hodnoty nemovitosti zpracovaného smluvním znalcem banky.

Po samotném schválení úvěru je následně nutné sjednat si pojištění nemovitosti s vinkulací pojistného plnění ve prospěch „nové“ hypoteční banky.

Jak je to s uvolňováním prostředků z hypotečního úvěru?

Peníze z nové hypotéky budou uvolňovány postupně, tj.

- Dojde k jednorázovému splacení hypotéky prodávajícího.

- Následné financování stavebních prací má podobu dílčích čerpání na základě protokolu o stavu stavby, kdy si hypoteční banka průběžně ověřuje, že čerpané peníze skutečně používáte na zhodnocování nemovitosti. Více i postupném čerpání hypotéky se dozvíte v tomto článku: https://zpravy.kurzy.cz/554539-postupne-cerpani-hypoteky--jak-funguje-a-jake-poplatky-jsou-s-nim-spojeny/

Na dokončení stavebních prací máte až 24 měsíců, přičemž banky umí pracovat s tím, že klientovi schválí v rámci hypotéky i rezervu pro případ růstu cen stavebních prací či materiálu, viz https://zpravy.kurzy.cz/586814-rezerva-na-viceprace-ci-rust-cen-materialu--umi-s-ni-pracovat-vsechny-hypotecni-banky/ .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky