Borůvková inspirace: chystáte se zavařovat, přinášíme 3 tipy na kompot a džem z lesních borůvek
Kompot z lesních borůvek
Co potřebujete:
1 litr lesních českých borůvek, 1 litr vody, 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta, 300 g krupicového cukru, 150 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta
Postup:
Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu. Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte. Připravte si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijte na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic – pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete. Do sklenice naklaďte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.
Džem z borůvek, josty a rybízu
Potřebujete:
250 g lesních borůvek, 700 g černého rybízu nebo josty, 500 g červeného a bílého rybízu, 1 svazek čerstvé meduňky, 1 sáček Ovocného pektinu Labeta, 1 kg krupicového cukru, 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta
Postup:
Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme 3/4 dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi deset minut, záleží především na obsahu vody. Po pěti minutách vyjměte bylinky a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte. Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.
Borůvkový džem s levandulí
Co potřebujete:
0,5 l borůvek, 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 1 citron, 3–5 snítek čerstvé levandule (nebo 1–2 lžičky sušené), 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta
Postup:
Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem. Borůvky pořádně omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký
džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupiček. Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit, stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně povařit, ale nevařte celkově déle než 20–30 min, jinak přijdete o vitamíny a cenné látky, které borůvky obsahují. Proveďte zkoušku tuhosti džemu tak, že na studený talíř kápnete trochu směsi a necháte vychladnout. Pokud nestéká, je perfektní. Pokud se vám ale zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Tak je nechte cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje, ale můžete posléze skleničky i klasicky zavařit.
zdroj: www.labeta.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Fiala: Ještě před dvěma lety jsme neměli jinou možnost než odebírat plyn pouze z Ruska. A nechat se vydírat (video)
- Zelená energie - Nábytek pod střechami prodejen XXXLutz Česká republika a Möbelix Česká republika v Hradci Králové (video)
- Airbnb, Booking a dostupnost bydlení
- Nafta zdražuje, benzín stagnuje. Důvodem je růst cen zemního plynu a obava z jeho nedostatku v EU po Novém roce 2025
- Klientům Centropolu od ledna klesnou ceny až o 39 %. U hlavního produktu na elektřinu to bude o více než 13 %
- Energetický paradox během Trumpova a Bidenova prezidentství