MF trvá na původním snížení příspěvku na stavební spoření


Návrh Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) na mírnější redukci státního příspěvku stavebnímu spoření nebude ministerstvo financí brát v potaz. Jak dnes ČIA řekl ředitel odboru finančního trhu ministerstva financí Jiří Špička, požadavek na omezení je jasně dán a ministerstvo nebude jednat o jiných variantách. Do vlády tak s největší pravděpodobností půjde návrh zákona omezující státní příspěvek na 15 procent a maximálně tři tisíce korun, nikoli verze AČSS. Ta navrhuje stanovit státní příspěvek na 18 procent, maximální hranici však nechává na stávající úrovni 4500 korun.

"Dostali jsme jasný příkaz, jak má nový státní příspěvek na stavební spoření vypadat. Proto nemohu o těchto návrzích vznesených během připomínkového řízení diskutovat," řekl na dotaz ČIA Špička, který má nový zákon o stavebním spoření na starosti. Tajemník AČSS Jan Pátek Špičkův postoj považuje za překvapující. "Pokud o stěžejních problémech nového zákona odmítá ministerstvo diskutovat, tak vůbec nechápu, proč připomínkové řízení vyhlašuje," řekl na dotaz ČIA Pátek. Podle něj však nemusí být varianta, kterou vládě předloží ministerstvo financí definitivní. "Postoj ministerstva nemusí nutně odrážet rozhodnutí koaliční vlády," dodal Pátek.

Stavební spořitelny působící v České republice loni poskytly 137,8 tisíce úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu 22 miliard korun. V meziročním srovnání objem poskytnutých prostředků vzrostl o 30 procent. Spořitelny loni uzavřely 1,3 milionu nových smluv o stavebním spoření a ve 333 tisících případech navýšili jejich klienti cílovou částku.

Největší objem nových úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů poskytla v loňském roce Českomoravská stavební spořitelna, úhrnná výše jejích půjček činila 8,8 miliardy korun. Na druhém místě se v objemu poskytnutých úvěrů umístila Stavební spořitelna České spořitelny, která klientům loni půjčila 3,9 miliardy korun, třetí je s 2,7 miliardy korun Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky.

Na českém trhu stavebního spoření působí v současné době šest stavebních spořitelen, a to Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny, Hypo stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky a Wüstenrot stavební spořitelna.

-vp-,-ak




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření