Zavařeniny prostě k létu patří: přinášíme recepty na štavnaté ostružinové džemy
Ostružinový džem s levandulí
Co potřebujete:
500 g ostružin, 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti), 1 citrón, 2–4 snítky levandule (nebo 1–2 lžičky sušené), 2 lžičky ovocného pektinu
Postup:
Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete navíc potřít lihem/čistým alkoholem a tím je sterilizovat. Ostružiny omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Rozmixované ostružiny propasírujte, ať je zbavíte zrníček, ale pokud vám zrníčka v marmeládě nevadí, lze tento krok vynechat. Propasírované ostružiny s cukrem přiveďte k varu, přidejte zbývající cukr, levanduli a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit (stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí). Poté přidejte ovocný pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně společně povařit (ale nevařte celkově déle jak 20–30 min, protože po dvaceti minutách vaření se ničí v ovoci vitamíny). Zkoušku tuhosti můžete udělat tak, že na studený talíř kápnete trochu horkého džemu, necháte vychladnout a pokud nestéká, je dokonalý. Pokud se vám zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte na 15 minut dnem vzhůru (skleničky můžete na závěr ještě i klasicky zavařit v trošce horké vody nebo v troubě).
Ostružinovo-hruškový džem s ořechy
Co potřebujete:
500 g ostružin, 500 g hrušek, 2 balení želírovacího cukru , hrst vlašských ořechů, 5 lžic citronové šťávy
Postup :
Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
zdroj: www.labeta.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- ČR čelí hrozbě nedostatku elektřiny v příštích letech. Situace, kdy poptávka převýší dostupnou výrobu, může nastat až 20 hodin ročně
- US - prodeje starších domů v březnu klesly meziměsíčně o 5,9 %, zásoba domů na trhu se zvýšila meziročně o 20 %, ceny rostly o 2,9 %
- Výměnu azbestu na střechách usnadní zemědělcům dotace
- Dotaci lze na tepelné čerpadlo čerpat, i když si ponecháte kotel na plyn jako záložní zdroj
- Zásoby plynu v ČR jsou aktuálně na 31% naplněnosti zásobníků, oproti loňskému roku jsou o téměř 26 procentních bodů nižší
- Benzín je nejlevnější za 3,5 roku, nafta za bezmála dva roky. Pokles cen pohonných hmot se ale nyní zastaví