Stavební spoření vs. investování v roce 2022


 

Výnosy ze stavebního spoření i po započtení státní podpory daleko zaostávají za inflací, výhled na příští měsíce pak naznačuje, že brzy tomu nebude jinak. Co teď? Ukládat peníze, které odkládáte na dlouhou dobu, do stavebního spoření, nebo místo tohoto konzervativního produktu zvolit investice?

Ve finančním světě platí nepřímá úměra: čím vyšší potenciál výnosu tím vyšší riziko ztráty. Pokud chcete své peníze zhodnocovat např. 10 % ročně, je třeba je uložit do produktů se zvýšeným rizikem ztráty, např. akcií, dluhopisů rozvíjejících se zemí, dluhopisů méně stabilních společností apod. Na druhou stranu, pokud chcete „jistoty“, jste odkázání ke zhodnocení pod úroveň inflace. Stavební spoření má v porovnání s investicemi (zatím) tyto výhody:

- Státní podporu až 2 000 , díky které lze dosáhnout celkového ročního zhodnocení kolem 5 %.

- Vklad u stavební spořitelny je pojištěn do částky 100 000 eur, tj. v případě krachu stavební spořitelny vám tyto peníze budou vyplaceny z Fondu pojištění vkladů.

- Po splnění podmínek je možné čerpat úvěr ze stavebního spoření, kdy lze získat částku v řádu stovek tisíc korun bez zajištění nemovitosti, navíc s příznivým úrokem a možností mimořádných splátek zdarma.

Na druhou stranu, investice v porovnání se stavebním spořením nabízí:

- Potenciál vyššího zhodnocení, to však nelze nikdy garantovat předem a hrozí, že při výběru prostředků získáte zpět méně, než jste do investic vložili. Na druhou stranu, toto zhodnocení může výrazně překonat inflaci.

- Po splnění zákonných podmínek lze peníze zhodnotit bez nutnosti zdanění výnosu.

Velkou roli hraje i doba, na kterou peníze odkládáte

Nutno podotknout, že opravdu dynamické investice, tj. ty nabízející potenciál nejvyššího výnosu, mají doporučený investiční horizont 7 – 10 let, zatímco stavební spoření má investiční horizont 6 let (doba nutná pro splnění nároku na státní podporu). Tj. o vhodnosti jednotlivých produktů rozhodne i to, po jak dlouhou dobu chcete peníze zhodnocovat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření