Stanjura (MF ČR): Bez plynu z Ruska zásoby vystačí pro podniky a domácnosti na 11 měsíců při splnění úspory 15%

Research, 22.8.2022


Ministr Financí Stanjura uvedl, že v případě přerušení toků zemního plyn z Ruska je ČR s kapacitami plynu, jež má zajištěné, schopna pokrýt bezproblémové zásobování domácností a podniků na 11 měsíců, pokud se budou teploty pohybovat na průměrných hodnotách a je dosaženo předpokládané 15% úspory spotřeby zemního plynu.

Informace je v souladu s naším názorem, že pokračující rychlý růst cen zemního plynu (v pátek podpořen zastavením toků přes Nord Stream I na tři dny) je tažen hlavně silnou nákupní aktivitou zemí bez přímého přístupu k LNG terminálům. Očekáváme, že ceny plynu by měly v říjnu/listopadu ochladit, až budou zásobní kapacity v Evropě naplněny z 90% a v září/prosinci budou zprovozněny nové LNG terminály v Holandsku a Německu. Růst cen plynu může pro dnešek pokračovat vzhledem k obavám z výpadku NS I, toky přes tento plynovod nicméně představují již jen asi 5% dodávek do EU.

Petr Bártek, analytik

ČEZ oznámil, že zaplatí 1,6 mld. Gazprombance za nákup Škody JS a 17,4% podíl v UJV Řež. Obě firmy mají důležité know-how v oblasti jaderné energie, dopad do hospodaření ČEZ není výrazný, stejně jako zaplacená cena. Informaci hodnotíme neutrálně

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie