3 otázky, které přináší prodej nemovitosti s hypotékou v roce 2022


Výrazně méně dostupné hypotéky sráží aktivitu na nemovitostním trhu a prodávající tak musí počítat s tím, že nalezení potenciálního kupce může trvat výrazně déle než v předchozích letech. Tato situace dává vzniknout novým otázkám…

Čím hypoteční banky podmiňují vzdání se zástavního práva?

Hypoteční banky nezjišťují, z jakých zdrojů je úvěr splacen. Je na kupujícím, jaký způsob financování zvolí. Co je pro hypoteční banky důležité je, aby:

- byla splacena celá dlužná částka včetně případných poplatků,

- aby ke splacení došlo ve smluveném termínu,

- aby transakce proběhla dohodnutým způsobem.

Pouze v tomto případě se hypoteční banka prodávajícího vzdá zástavního práva k nemovitosti.

Co když cena nemovitosti klesla?

Částka potřebná ke splacení hypotéky se neodvíjí od aktuální zástavní hodnoty nemovitosti. Pokud hypoteční banka kupujícího stanoví zástavní hodnotu nemovitosti níže, než na kolik ji stanovila hypoteční banka prodávajícího v době schvalování úvěru, je třeba hledat další možnosti financování.

Jak již bylo uvedeno výše, hypoteční banka prodávajícího nezkoumá, z jakých zdrojů je mimořádná splátka činěna. Je však nutné podotknout, že hypoteční banka prodávajícího se vzdá zástavního práva až v době, kdy je splacena celá část úvěru včetně případných poplatků.

Jak je to se splácením úvěru do doby mimořádné splátky hypotéky?

Do doby splacení úvěru je dlužník povinen splácen jistinu (dlužnou částku) i úrok, v případě finančních potíží lze banku požádat o individuální splátkový kalendář, kdy na předem dohodnutou dobu dlužník splácí pouze úroky z dlužné částky, tj. samotný dluh zůstává stejný. Splácení stávajícího úvěru přitom nemá vliv na podmínky banky, které je nutné splnit pro vzdání se zástavního práva. Stejně tak, splácení stávajícího úvěru nijak neovlivní to, jestli kupující získá na pořízení nemovitosti úvěr.

Důležité však je, že pokud dlužník požádá o individuální splátkový kalendář, tato informace je zapsána v bankovním registru klientských informací s tím, že dlužník má následně zkomplikované možnosti dalšího úvěrování se, ať už jde o hypoteční úvěry, úvěry ze stavebního spoření, spotřebitelské úvěry či kreditní karty.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky