EK navrhne cenový strop na ruský plyn, využití neočekávaných zisků a povinné omezení spotřeby elektřiny


Podle agenturních zpráv EK v rámci řešení energetické krize navrhne zavedení cenového stropu na ruský plyn, využití neočekávaných zisků energetických firem pro pomoc ohroženým spotřebitelům a mimo jiné také s povinným omezováním spotřeby v energetické špičce.

Podle šéfky EK Ursuly von der Leyenové objem dovozu ruského plynu na celkovém dovozu této suroviny poklesl aktuálně na cca 9% oproti 41% před rokem.

Ruský prezident Vladimír Putin dnes na ekonomickém fóru ve Vladivostoku zopakoval, že rozhodnutí unie zavést cenový strop na ruský plyn za hloupé, protože ve finále takový krok povede pouze k dalšímu růstu tržní ceny. Putin dále uvedl, že poptávka po energiích a plynu je ve světě obrovská a Rusko tak může prodávat svou surovinu do celého světa, zejména pak do Asie.

Jednání o řešeních současné energetické krize by se měla na návrh ČR uskutečnit v pátek 9. září.

Související zprávy:
České předsednictví nechce v pátek diskutovat otázku zastropování cen ruského plynu. Vyjmutí tohoto bodu je rozumný záměr, jeho realizace by dále plyn v EU zdražila




Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie