Prodloužení splatnosti hypotéky – jaké jsou podmínky?


Prodloužením splatnosti hypotéky je možné dosáhnout nižších splátek úvěru či samotného schválení úvěru. Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jaké jsou podmínky tohoto kroku.

Prodloužení splatnosti u stávajícího úvěru

Klienti hypotečních bank mají možnost prodloužit si splatnost úvěru během fixace úrokové sazby (za poplatek cca 5 000 ) i na konci fixace úrokové sazby. Aby hypoteční banka s tímto krokem souhlasila, je třeba aby:

- Splatnost hypotéky po prodloužení nebyla delší než maximální splatnost úvěru (zpravidla 30 let, v krajních případech 40 let).

- Hypotéka byla doplacena do doby, kdy starší z dlužníků dosáhne maximálního věku přípustného pro splácení hypotéky (zpravidla 65–75 let věku, ve výjimečných případech lze i nad tuto hranici).

Příklad. Pokud do doplacení hypotéky zbývá 17 let a hypoteční banka nabízí úvěru se splatností max. 30 let, je možné si prodloužit splatnost úvěru o 13 let.

Výše uvedené platí i v případě, kdy se klient rozhodne pro prodloužení splatnosti na konci fixace úrokové sazby. Zde však klient má možnost snadno a jednoduše refinancovat svůj úvěr k hypoteční bance s delší splatností či vyšším maximálním věkem pro splácení ,tj. není omezen metodikou své stávající banky.

Jak je to u nového hypotečního úvěru?

Požadavky na maximální věk pro splácení hypotéky či maximální splatnost úvěru jsou platné bez ohledu na to, jestli se jedná o stávající úvěr či žádost o „první“ hypotéku. Jednotlivé hypoteční banky se vak v nárocích na výše uvedené parametry liší a při porovnávání nabídek se tak vyplatí ptát se:

- Za jakých podmínek je možné získat úvěr se splatností delší jak 30 let?

- Jaký je maximální věk pro splácení hypotéky a jaké jsou výjimky z tohoto pravidla (např. pokud mladší z žadatelů je svým příjem schopen pokrýt 50 % měsíční splátky).

Stejně tak, jako je možné prodloužení splatnosti, je možné i jeho zkrácení. V tomto případě je jednou z podmínek to, aby klient měl dostatečné příjmy na splácení splátky po zkrácení (výše splátky pravděpodobně vzroste).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky