Ministerstvo zahraničních věcí zavádí opatření k úspoře energií

mzv.cz, 5.10.2022

Ministerstvo zahraničních věcí zavádí opatření k úspoře energií

05.10.2022 / 16:43 | Aktualizováno: 05.10.2022 / 17:27

 

V souvislosti s nárůstem cen energií rozhodl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský o zpracování analýzy spotřeby energií. Na jejím základě přistupuje Ministerstvo zahraničních věcí ve všech svých objektech k úsporným opatřením, která mají za cíl výrazně snížit spotřebu energií. Úspora se týká také více než stovky zastupitelských úřadů Česka v zahraničí.

„Vyzvali jsme naše občany, aby s energiemi nakládali šetrně. A kdo jiný než státní správa musí jít příkladem,“ vysvětluje šéf české diplomacie Jan Lipavský, proč se jeho resort aktivně zapojil do šetrného nakládání s energiemi.

Cílem přijatých opatření je, aby Ministerstvo zahraničních věcí uspořilo na energiích v meziročním srovnání 15 – 18 procent. K tomu přispěje například centrální regulace vytápění, kdy teplota na pracovištích dosáhne maximálně 20 stupňů Celsia. V ostatních prostorech, jako jsou chodby či sklady, bude teplota udržována na 16 stupních Celsia. Dále se omezí osvětlení prostorů ministerstva a dojde k odebrání všech mobilních přímotopů. Zkrátí se také doba provozu páternosteru. Díky těmto opatřením by meziroční úspora na elektrické energii pak měla představovat 2,2 – 2,7 milionů korun.

„Součástí našeho ministerstva je také rozsáhlá síť zastupitelských úřadů v zahraničí. Ani tam nesmíme polevit, proto jsem kolegy, kteří reprezentují Česko za hranicemi, požádal, aby v budovách jejich úřadů přistoupili k takovým krokům, kterými ušetří alespoň 15 % spotřebovaných energií,“ dodal Jan Lipavský.

Aktuální kroky navazují na úsporná opatření, která ministerstvo zavedlo ještě před topnou sezónou, kdy resort přistoupil ke kompletní výměně konvenčních svítidel za LED svítidla a provedl náročnou repasi hlavního kotle. Předpokládaná úspora na vytápění posledně jmenovaného opatření bude okolo 30 procent oproti předchozímu stavu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie