Neformální Rada EPSCO se věnovala dopadům energetické krize

mpsv.cz, 14.10.2022

Dnes pokračovalo zasedání neformální Rady EPSCO v pražském kongresovém  centru. Zástupci členských států odpovědní za agendu zaměstnanosti a sociální  politiku, evropských sociálních partnerů i neziskových organizací jednali primárně  o dopadech rostoucích cen energií a zboží na občany EU

Energetická krize je klíčovým tématem, které se nyní týká všech členských zemí. Ceny  energií se začaly zvedat v létě 2021 s rostoucím napětím na mezinárodním energetickém  trhu po pandemii, a především v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině. Kromě prudkého  růstu cen energií výrazně vzrostly také ceny potravin, které jsou druhou největší příčinou  vysoké inflace v Evropě. Dopady vysokých cen na domácnosti jsou už nyní výrazné a  netýkají se pouze zranitelných skupin obyvatel. Dopady jsou citelné i pro střední třídu.  Hlavní příspěvek k tomuto tématu přednesl zástupce evropské agentury Eurofound. 

„Pro dosažení našeho společného cíle snížit počet osob ohrožených chudobou alespoň o  15 milionů do roku 2030 budeme muset uskutečnit řadu opatření v různých oblastech  politik v krátkodobém i dlouhodobém horizontu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí  Marian Jurečka (KDU-ČSL). Diskuse se týkala mimo jiné dosud nejúčinnějších opatření  v každé zemi k řešení dopadu rostoucích cen energií, případným mezerám v zavedených  mechanismech a nástrojích, konkrétních řešení energetické krize a jejich dopadů na  nejvíce ohrožené domácnosti. „V České republice jsme přijali celou škálu opatření. Z  hlediska energetické bezpečnosti jsme včas zajistili dostatečné zásoby plynu a snížili jsme  minimální povolené teploty v různých typech institucí a zařízení, i v domácnostech se  snažíme snížit spotřebu. V rámci řešení skokového nárůstu cen energií jsme zastropovali  ceny elektřiny a plynu a zavedli úsporný energetický tarif, kterým snižujeme účty  domácnostem za elektřinu a plyn. Sociální dopady energetické krize řešíme i tak, že  domácnostem pomáháme i v oblasti sociálních dávek,“ přiblížil Jurečka. 

Zásadním tématem byly i dlouhodobé plány spojené s řešením situace v domácnostech  s nízkými a středními příjmy. Společným cílem členských států je zabránit tomu, aby více  lidí upadlo do energetické chudoby. „V dlouhodobější perspektivě je nezbytné, abychom  přijali opatření ke snižování spotřeby energií. Například v oblasti snižování energetické  náročnosti bydlení nebo širšího využívání čistých zdrojů energie,“ dodal ministr.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie