Vyjádření předsedy Charlese Michela po skončení první části zasedání Evropské rady, 20. října 2022

V otázkách energetiky jsme dosáhli dohody. Na tomto tématu jsme intenzivně pracovali již mnoho měsíců, poslední týdny nevyjímaje, diskutovali o něm a docílili pokroku. Důležitým základem pro jednání na tomto formálním zasedání Evropské rady byly naše nedávné diskuse v Praze. V uplynulých dnech jsme na základě návrhů Komise – a zároveň s využitím navrhovaných dodatečných opatření – usilovali o sblížení různých úhlů pohledu. Nyní bych zde rád stručně nastínil hlavní body této mimořádně důležité dohody, které jsme před několika okamžiky v oblasti energetiky dosáhli.

Zaprvé, existuje zde jednomyslné rozhodné odhodlání – vyjádřené i v písemných závěrech z našeho zasedání – zaujmout jednotný evropský přístup v zájmu dosažení tří cílů: snížení cen, zajištění bezpečnosti dodávek a snížení poptávky. Panuje zde tedy shoda ohledně uceleného souboru opatření, obnášejícího opatření navržená Komisí a dodatečná opatření, který tvoří určitý pracovní rámec, na němž nyní budou Komise a Rada, konkrétně tedy ministři energetiky, usilovně pracovat, aby se dosáhlo kýženého efektu daných opatření.

Rovněž bych rád poukázal na skutečnost, že při jednání Evropské rady máme něco, co bych nazval doložkou o vzájemné důvěře. Všichni jsme připraveni pověřit naše ministry energetiky, aby usilovně a loajálně pracovali v zájmu co nejširší podpory při provádění různých nezbytných opatření.

A pak bych také rád zdůraznil mobilizaci prostředků, a to jak na vnitrostátní úrovni, tak na úrovni EU, s cílem zajistit podporu pro nezbytné investice – z nichž některé jsou již připravovány – a veškerá opatření, jichž je třeba k ochraně vnitřního trhu. Jsme si vědomi toho, že vnitřní trh je jedním ze zásadních výdobytků evropského projektu. Je silným katalyzátorem prosperity a rozvoje, přispívá k ochraně evropských občanů a zajištění sociální soudržnosti. Víme také, že energetická krize představuje pro vnitřní trh hrozbu. Z přijatých závěrů rovněž vyplývá, že jsme odhodláni spolupracovat a postupovat společně s cílem náš vnitřní trh ochránit, konsolidovat ho a zajistit maximální koordinaci iniciativ předložených Komisí i Radou.

Tolik tedy k výsledkům našeho jednání. Dnešní zasedání Evropské rady mělo zásadní význam. Zásadní proto, že se nám podařilo dohodnout se na přesně definovaném a transparentním rámci, jehož součástí je seznam opatření, které je nyní třeba podrobně rozpracovat, aby pak mohla – jak doufáme – postupně vstoupit v platnost a zajistila požadovaný efekt ve třech prioritních oblastech: snížení cen, zajištění přístupu k dodávkám a pokračování v úsilí o snížení poptávky. Ve všech třech oblastech jsme odhodláni uspět. Děkuji vám za pozornost.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Barend Leyts
Spokesperson for the European Council President
+32 2 281 5150
+32 486 22 68 65
@BarendLeyts

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie