Technický stav nemovitosti – jaký vliv má na schválení a výši hypotéky?


Rádi byste investovali prostředky do nemovitosti ve špatném technickém stavu? Banky s těmito případy umí pracovat. Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jaká specifika má hypotéka na rekonstrukci nemovitosti, která se v době schválení úvěru nachází ve velmi špatném technickém stavu.

Hypoteční banky mají na nemovitosti následující nároky:

- Nemovitost je určena převážně k bydlení.

- Lokalita nemovitosti umožňuje krytí pojištěním nemovitosti.

- Na nemovitosti neváznou zásadní omezení vlastnických práv.

- Nemovitost se nachází v dobrém technickém stavu.

Co je potřeba ke schválení hypotečního úvěru?

Z posledního bodu lze získat výjimku v případě, že předmětem hypotéky je rekonstrukce nemovitosti, ať už samotná rekonstrukce, nebo rekonstrukce v kombinaci s koupí nemovitosti. V takovém případě banku zajímá technický stav nemovitosti po dokončení stavebních prací s tím, že podmínkou schválení úvěru jsou:

- stavební povolení,

- rozpočet stavebních prací.

Fakt, že prostředky z hypotéky plynou do zlepšení technického stavu nemovitosti hypoteční banka zkoumá skrze protokol o stavu stavby, který v průběhu rekonstrukce zhotovuje smluvní znalec banky. Některé hypoteční banky rovněž stále vyžadují doložení daňových dokladů na stavební materiál či práce.

Stejně tak ze stavu nemovitosti po dokončení stavebních prací vychází maximální výše úvěru.

Existují dva způsoby čerpání hypotečního úvěru

Hypoteční banky přistupují k financování rekonstrukce 2 způsoby:

- Prostředky na rekonstrukci je možné získat zálohově s tím, že klient banky následně skrze protokol o stavu stavby „dokazuje“, že skutečně došlo k investování peněz z hypotéky do nemovitosti.

- Hypoteční banka uvolňuje prostředky z úvěru tak, aby aktuální dlužná částka nebyla vyšší než maximální poměr LTV. Toto v praxi znamená, že klient banky financuje rekonstrukci ze svého s tím, že hypoteční banka mu zpětně proplácí tyto prostředky v době, kdy bylo protokolem o stavu stavby prokázáno zhodnocení nemovitosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky