Sváteční pivní rohlíky
_resized_w670h446.jpg)
Pivní rohlíky patří právem na pomyslný rohlíkový trůn. Tajemství této sváteční delikatesy, kterou můžete klidně pohostit i návštěvu, je v pivu. To však v rohlících vůbec neucítíte. Neprojeví se ani na chuti, ani na vůni nebo třeba zbytkovém obsahu alkoholu.
Pivo si ale skvěle rozumí s kvasnicemi, a tak těsto snadno a dobře vykyne. A zaslouží se o to, že budou mít upečené rohlíky nádherně zlatohnědou a mírně křupavou zkaramelizovanou kůrku na způsob preclíku. Vnitřek přitom bude nadýchaný a měkoučký. Pochutnáte si na něm s troškou kvalitního rostlinného tuku a domácí zavařeninou. Nebo jen tak. Z našeho receptu jich vykouzlíte hned šestnáct. A to nejlepší je, že je recept opravdu snadný. Zvládne ho i ten, kdo si zatím na domácí rohlíky netroufl. Nebudete ani potřebovat váhu – vystačíte si s hrníčkem na odměřování.
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 45 minut
Doba pečení: 15 minut
Na čtyři porce budete potřebovat:
˗ 3,5 hrnku polohrubé mouky
˗ 1,25 hrnku světlého piva
˗ ½ lžíce soli
˗ 1 kostku droždí
˗ 50 ml oleje
˗ kmín na posypání
A jak postupovat?
Pivo zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a nechte chvilku stát. Mezitím do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Nakonec přilejte kvásek z piva. Vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi tři čtvrtě hodiny.
Hotové těsto rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte placku o výšce půl centimetru. Pak nakrájejte na osminky. Každý kousek zatočte od větší části a vytvarujte rohlík. Hotové rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je vodou (může být i mírně oslazená) a posypte kmínem, případně hrubozrnnou solí či sezamovým semínkem. Rohlíky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Troubu během pečení neotvírejte. Prudký pokles teploty by totiž nenávratně pokazil výsledek - těsto by pokleslo a rohlíky by pak nebyly nadýchané. Nejlepší je kontrolovat průběh pečení jen pohledem přes dvířka s velkým průzorem a dobrým vnitřním osvětlením. Právě na to myslí nová generace chytrých XXL trub tradiční české značky s velkorysým vnitřním objemem 77 l, automatickými programy včetně parních a řadou dalších vymožeností.
Foto: MORA
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Zprávy z jižních Čech: Obytné vozy jsou v Česku stále oblíbené (audio)
- Máte doma rozvážlivce nebo neohroženého kaskadéra? Přizpůsobte lékárničku svému dítěti
- Výměnu azbestu na střechách usnadní zemědělcům dotace
- Udržitelný úklid: jak využít dešťovou vodu nejen v období sucha
- Dotaci lze na tepelné čerpadlo čerpat, i když si ponecháte kotel na plyn jako záložní zdroj
- Chcete sekat bez problémů? Připravte sekačku, ať vydrží celou sezónu