ČEZ: Problémy s likviditou kvůli stropování cen energií domácnostem

Research, 6.12.2022

Dodavatelé energií poslední instance včetně ČEZ (předpokládáme, že dceřinka ČEZ prodej) se podle HN společným dopisem se obrátily na ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli finančním problémům vyplývajícím z nařízeného stropování cen energií pro domácnosti a SME. Firmy aktuálně nízké zálohy reflektující stropování cen platí ze svého (tedy rozdíl mezi stropy a nákupními cenami na trhu) a vláda stále nepřišla se způsobem, jak energetickým firmám vyplácet kompenzace. Společnosti si stěžují, že podle vládního harmonogramu měl být kompenzační mechanismus už dávno přijat. Namísto toho však dostaly informaci, že se letos nestihne vůbec. Související náklady tak významně zasáhnou hospodářské výsledky, zvyšují i riziko nedostatku likvidity a často ohrožují existenci dodavatelů.

Náklady na stropování cen zákazníků mohou být v závislosti na způsobu zajišťování dodávek na trhu pro některé dodavatele neúnosné i v krátkém horizontu několika týdnů až měsíců. Nastavení kompenzačního mechanismu je poměrně komplexní otázkou, stát by ale měl preferovat stabilitu sektoru (tedy možné „překompenzování“) před zdlouhavým nastavováním výpočtu, aby nehrozilo např. riziko výpadků dodávek. Pro ČEZ je zpráva mírně negativní, když zjevně jeho pracovní kapitál dále bobtná. V delším horizontu ale očekáváme vyřešení situace. 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie