Letem světem: důvěra strop

Research, 20.12.2022

Země EU se shodly na cenovém stropu pro plyn na 180 EUR/MWh: pokud bude cena zemního plynu po tři dny nad 180 EUR/MWh a zároveň bude o 35 EUR vyšší oproti referenční ceně zkapalněného plynu LNG, Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) tuto cenu zkoriguje. Přitom míra korekce se bude odvíjet od referenční ceny LNG. To znamená vlastně znamená, že za jistých podmínek cena plynu může být nad 180 EUR/MWh. Omezení se bude týkat měsíčních, čtvrtletních a ročních kontraktů. Fungovat to bude od 15.2.2023. Rizikem je samozřejmě přesun obchodů na spot.

Díky nižším teplotám (o 7,6°C) byla spotřeba plynu v ČR o 7,1 % vyšší než před rokem. Po očištění o vliv teploty jsme snížili spotřebu o 15 %.

Důvěra německých firem se dle Ifo třetí měsíc v řadě zvýšila, a to ve všech sektorech. To je dobrá zpráva, protože ještě v září, říjnu úroveň pesimismu byla konzistentní s poklesem německého HDP o cca 8 %.

Nicméně tvrdá data naopak překvapovala pozitivně, například HDP navzdory očekávání nepokleslo ve 3Q22, ale vzrostlo. Jinými slovy, pesimismus se nepropsal do reálné ekonomiky v takové míře. A snižování míry pesimismu se může pozitivně podepsat na ochotě firem například investovat nebo na trhu práce


David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie