Na co si dát pozor při zpracování odhadu ceny nemovitosti v roce 2023?


Zpracování odhadu zástavní hodnoty nebylo v uplynulých zhruba 10 letech větším problémem. Na aktivním nemovitostním trhu s rostoucími cenami se prakticky nestávalo, aby výsledek šetření znalce zkomplikoval získání úvěru, pomineme-li problémy v podobě velmi špatného technického stavu či omezení vlastnických práv k nemovitosti, které byly problémem vždy.

Co je tedy v roce 2023 jinak? Aktivita na nemovitostním trhu je nižší i ve velkých městech, stejně tak jsou nemovitosti déle v nabídce a klesá konečná prodejní cena. Kombinace těchto faktorů může snadno způsobit, že smluvní znalec banky stanoví zástavní hodnotu nemovitosti na nižší než očekávanou částku. Maximální výše hypotéky se přitom odvíjí právě od zástavní hodnoty stanovené smluvním znalcem banky. Před samotným zpracováním odhadu je vhodné vědět:

V rámci tzv. expresního zpracování „od stolu“ ze strany finančního poradce či pracovníka banky je vyšší riziko toho, že dojde ke stanovení nižší zástavní hodnoty než v situaci, kdy dochází ke stanovení zástavní hodnoty místním šetřením smluvním znalcem banky.

Stanovená zástavní hodnota nemovitosti se může u jednotlivých bank lišit. Je tedy vhodné (pokud ta možnost existuje) nechat si zhotovit odhad znalcem spolupracujícím s více bankami. V takovém případě si lze ušetřit čas a peníze v situaci, kdy vám jedna z hypotečních bank úvěr neposkytne právě z důvodu nedostatečné zástavní hodnoty, a vy budete muset podat žádost u další hypoteční banky.

Zástavní hodnota nemovitosti vychází z budoucího stavu nemovitosti v případě, kdy je účelem hypotéky i následná rekonstrukce. Pokud tedy plánujete pořídit do kupované nemovitosti např. novou kuchyňskou linku, vyměnit okna či nemovitost zateplit, může se vyplatit financovat tyto věci z hypotéky. I zde přitom platí, že bez poplatku lze nevyčerpat až 50 % úvěru, tj. reálně peníze na rekonstrukci (pokud máte hotovost) čerpat nemusíte s tím, že následně bance splácíte pouze skutečně půjčenou částku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky