Hypotéka přes finančního poradce – na co se ptát?


Sjednání hypotečního úvěru či úvěru ze stavebního spoření přes kompetentního finančního poradce přináší celou řadu finančních i nefinančních výhod. Na druhou stranu, takového poradce není snadné najít. Níže uvedené body vám pomohou hned v úvodu oddělit zrno od plev.

- Zkušenosti s financováním případů podobným tomu vašemu, ať už jde o zdroj příjmů žadatelů o úvěr, účel úvěru či objekt úvěru (nemovitosti).

- Informace o hypotečních bankách, případně i stavebních spořitelnách, se kterými finanční poradce spolupracuje. Široká nabídka dává větší záruku toho, že vám finanční poradce poskytne objektivní doporučení.

- Informace o tom, jestli se napříč produktovou nabídkou liší výše provize. U některých poradenských společností mají finanční poradci provizi stejnou bez ohledu na to, u které banky úvěr sjednají. Pokud však výše provize není stejná, může mít finanční poradce motivaci doporučit vám hypoteční banku či stavební spořitelnu, která je výhodnější pro něj než pro vás.

- Informace o způsobu komunikace po získání banky. Pokud vám finanční poradce zprostředkuje hypotéku v bance, která nemá pobočku blízko vašemu bydlišti, může nastat problém s osobním dostavováním se na pobočku, např. z důvodu čerpání úvěru. Stejně tak není dobré se 100 % spoléhat na slib finančního poradce, že veškerou komunikaci zastane za vás. Zde je největším milníkem okamžik vyplacení provize, který přichází po schválení úvěru. Po tomto okamžiku má poradce nižší motivaci k jakékoliv aktivitě.

- V případě, že finanční poradce nabízí spolu s hypotékou i řešení v podobě finančního plánu zahrnujícího pojištění, spoření a investice, tak je dobré se ptát, případně si z dalších zdrojů ověřit:

o z čeho vychází očekávané zhodnocení investic a spořicích produktů,

o jaké poplatky jsou spojené s danými produkty, kdy jsou tyto poplatky hrazeny a jak ovlivňují očekávané zhodnocení,

o jestli nelze např. životní pojištění sjednat výhodněji např. jeho sjednáním spolu s hypotékou (hypoteční banka vás v tomto případě může odměnit nižší úrokovou sazbou).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky