ČEZ: Vláda schválila kompenzace pro dodavatele energií

Research, 5.1.2023
Vláda včera schválila nařízení ohledně kompenzací nákladů dodavatelům energií ve vztahu ke schváleným maloobchodním cenovým stropům. Dodavatelé energií budou operátorovi trhu OTE dodávat informace o objemech prodejů a nákladech, které budou ověřovány ERÚ. Dodavatelé pak budou mít nárok na přiměřenou marži mezi 250 a 540 na MWh podle typu smlouvy.

Výpočet oprávněných nákladů v nařízení je poměrně detailní a měl by plně pokrýt plné nákupní náklady dodavatelů. Regulovaná marže (pro nejčastější smlouvu pro domácnosti dělá asi 5-6%) vypadá solidně a měla by podle našeho odhadu vést oproti loňskému slabému výsledku letos k růstu EBITDA v maloobchodním segmentu. Loni byl tento segment zasažen skokovým růstem spotových cen elektřiny a plynu. Maloobchod sice má sice jen malý podíl na EBITDA firmy, ale jeho význam letos vzhledem k tvrdému zdanění výrobního segmentu poroste. Celkově mírně pozitivní zpráva.

 Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie