Ceny komodit klesají

Research, 5.1.2023

Cena ropy klesla pod 79 dolarů za barel. K tomu mohla přispět včerejší zpráva Reuters, že OPEC zvýšila v prosinci těžbu o 120 tisíc barelů denně, a to především kvůli menším výpadkům z Nigérie. Hlavním faktorem za poklesem cen ropy z posledních týdnů a měsíců je ale ochlazující poptávka související se zpomalením globální ekonomikyočekávanou (mírnou) recesí v USA a eurozóně. Stejným směrem působí i problémy čínské ekonomiky.

Zdroj: TradingView 

Pokud dojde k dalšímu zhoršení vývoje globální ekonomiky, cena ropy by mohla jít ještě mírně dolů. Výrazný pohyb by to ale být neměl. Problém jsou totiž nedostatečné kapacity. I nyní je produkce OPEC zhruba 800 tisíc barelů denně pod kvótami (které byly v říjnu sníženy z důvodu snahy o podporu ceny). Problém je, že během pandemických let byla cena ropy nízká a země do těžby (rozšíření či technologie) ve větším měřítku neinvestovaly. A nyní tak nemohou příliš zvýšit produkci, která by poslala cenu dolů (těžbu by mohly pravděpodobně výrazně zvýšit Saúdové či SAE, ale těm vyhovují vyšší ceny).

Klesá také cena plynu. Kontrakt pro Evropu na březen se dostal včera pod 65 euro za MWh, a byl tak nejnižší od listopadu 2021. Důvodem je příznivé počasí, plné zásobníky a nové LNG terminály v Evropě.

Letošní ceny plynu to ale příliš neovlivní, protože ten byl nakoupen v loňském roce za vysoké ceny. Vliv tak může být až příští rok, ale zatím je na konkrétní dopady brzy (až se zhorší počasí, cena znovu vyskočí). 

Jiří Polanský, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie