Wells Fargo se hodlá stáhnout z US hypotečního trhu, přitom je stále jeho No1


Vedení americké banky Wells Fargo oznámilo, že kvůli regulatorním požadavkům a růstu sazeb mění svůj cíl ohledně své pozice na tamním hypotečním trhu a "lidově řečeno" šlape na brzdu a řadí zpátečku s cílem tento segment ve svých aktivitách dramaticky omezit. Banka se přitom od poslední finanční krize vypracovala na pozici US hypoteční jedničky a tuto pozici drží i nyní.

Vysoký růst úrokových sazeb během velice krátké doby uplynulého roku vytváří otázky ohledně dlouhodobé ziskovosti hypotečního businesu. Regulace sektoru se v poslední dekádě také výrazným způsobem změnila a zpřísnila.

Hypotéky se v USA na celkovém objemu zadlužení domácností ve výši 16,5 bilionu USD podílejí z plných 71%. Wells Fargo dlouhé roky patří k absolutním lídrům hypotečního sektoru. Ve vrcholné formě v roce 2019 banka poskytla tímto směrem úvěry v rozsahu 201,8 mld. USD. Celkový objem hypotečních úvěrů ve správě banky se pohybují kolem 1 bilionu USD respektive cca 7,3% trhu. 

Vedení banky oznámilo, že chce do budoucna banku tlačit podobným směrem jako se ubírají například Bank of America nebo JPMorgan Chase s větším zapojením investičního bankovnictví a vydávání karet.
Banka se nyní zaměří na poskytování půjček spojených s domácnostmi pro stávající klientelu a v rámci správy bohatství a poskytování půjček menším skupinám.

Podle vedení odklon od hypotečního trhu povede v rámci banky k nové vlně propouštění. Během uplynulého roku, který byl ve znamení poklesu hypotečního trhu, banku opustilo několik tisíc zaměstnanců.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky