Copernicus: Mimořádně vysoké teploty – Evropa zažila třetí nejteplejší leden v historii měření. Rozsah antarktického mořského ledu dosáhl nejnižší hodnoty v lednu

Měsíční průměrné globální a průměrné evropské anomálie přízemní teploty vzduchu ve vztahu k období 1991-2020, od ledna 1979 do ledna 2023. Tmavší barevné sloupce označují lednové hodnoty. Zdroj dat:  ERA5. Zdroj: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

 

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách využívajících miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.

Leden 2023 – teplota:

· Leden 2023 byl třetí nejteplejší v Evropě

· Velká část Evropy měla nadprůměrné teploty vzduchu, včetně Balkánu a východní Evropy, kde byl na Nový rok zaznamenán rekordně teplý den. Výrazné teplé anomálie byly zaznamenány také v oblasti Špicberků.

· Nadprůměrné teploty se vyskytly na východě Spojených států, v Kanadě, Mexiku a v pásmu jihovýchod-severozápad přes západní Rusko.

· Podprůměrné teploty byly zaznamenány na Sibiři, v Afghánistánu, Pákistánu a sousedních zemích a v Austrálii.

Leden 2023 – mořský led:

· Rozloha mořského ledu v Antarktidě dosáhla v lednu nejnižší hodnoty v souboru satelitních dat, a to 31 % pod průměrem, což je výrazně pod předchozím rekordem z ledna 2017.

· Podprůměrná koncentrace mořského ledu převládala ve všech sektorech Jižního oceánu.

· Rozloha mořského ledu v Arktidě byla 4 % pod průměrem, což ji řadí na 3. nejnižší hodnotu za leden v záznamu satelitních dat.

· Nejvíce podprůměrné koncentrace mořského ledu v Arktidě byly v Barentsově moři a na Špicberkách.

Podle Samanthy Burgessové, zástupkyně ředitele C3S: "Mnozí z nás byli na přelomu roku svědky mimořádně vysokých teplot. I když je leden 2023 výjimečný, tyto extrémní teploty zůstávají pro mnoho regionů hmatatelným ukazatelem dopadů měnícího se klimatu a lze je chápat jako další varování před budoucími extrémními událostmi. Je nezbytné, aby globální a regionální zainteresované strany urychleně přijaly opatření ke zmírnění nárůstu globálních teplot."







Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy