Architektura, která povýší požitek z jídla a kávy. Studio archicraft vytváří projekty pro lidi
BASICS COFFEE 2022
„Investor oceňoval profesionální projektové dokumentace jiného našeho projektu, která se mu náhodou dostala do rukou. Zároveň se mu líbil náš přístup, s jakým přemýšlíme o materiálech a že nabízíme kompletní řešení interiéru, včetně grafiky. Tak nám svěřil celý koncept Basics Coffee ,“ vysvětluje architekt Jan Cieśla. Studio archicraft oslovilo grafičku a ilustrátorku Annou Belousovou z Byallmeans, která vymyslela název i grafiku projektu. Hlavní ideou konceptu bylo postihnout výrobu kávy v její podstatě, proto“back to basics". Jen čistý design a materiály v ryzí formě, bez vrstvení, bez okras.
V interiéru byl záměr studia pracovat s keramikou, pěnobetonem, kvalitním osvětlením, čistými tvary nábytku a gastronomických prvků. Důležitou myšlenkou bylo i propojení se světem umění, škrábaná stěna, umělecká grafika a v interiéru artefakty z keramických dílen. Na baru byla představa klienta pořádat přednášky pro kávové geeky. V létě 2021 byl představen koncept projektu. V současné době v Praze fungují pobočky tři - na Bořislavce a dvě v Palladiu.
GLOBUS Štěrboholy 2023
Odchodem prodejny Albert se v patře obchodního centra Štěrboholy uvolnil prostor, který se hodil pro rozšíření stávající jídelny s kavárnou, spadající pod společnost Globus. Se zásadní změnou dispozice, přidáním nástupu přes eskalátor a úpravou celé obchodní pasáže se pojila příležitost připravit výrazné průčelí a novou tvář restaurace. Koncept projektu se vyvíjel již od roku 2020. „Stávající nevyhovující restaurace se tedy vybourala na shell & core a do prostoru jsme navrhli nový jídelní interiér.
Hendikepem původního prostoru byl disproporční osmi metrový strop a nediferencovaná obrovská plocha, která nepřála lidskému měřítku. To jsme změnili tím, že jsme do prostoru vsadili funkční boxy,“ vysvětluje Miroslav Krátký.
Zásahem architektů tak mizí pocit továrenské jídelny a současné prostory přibližuje k moderním restauracím. „ Našim přání bylo přestavět původní, již nevyhovující prostor do zcela nové moderní podoby. To se podařilo a v gastro sekci Globus Štěrboholy se nyní cítí příjemně všechny generace i profese - od maminek s dětmi, přes dělníky až po ty, co pracují v kancelářích. Řešení tak přivádí nové zákazníky. Ze Štěrbohol se stala vlajková realizace našich nových restaurací Globus ,“ p opisuje nové prostory pan Štěch, vedoucím výroby a prodeje v restauracích Globus .
UGO Salaterie
Také návrh dosud největší salaterie UGO na Václavském náměstí se stal interiérem nové generace tohoto řetězce, který je známý svým přístupem k udržitelnosti, životnímu stylu a hravostí. „Podle zadání jsme měli vystihnout evoluci designu, vepsat principy firmy do interiéru a současně zajistit naprostý komfort pro zákazníky. Za středobod dispozice jsme tedy nakonec zvolili živý strom UGO,“ vysvětluje Jan Cieśla. „ Zároveň jsme se shodli, že původní "dětské" ilustrace z interiéru vypustíme. Samotný grafický příběh UGO o zdravé výživě a ekologickém zemědělství si pak klient řešil sám ,“ doplňuje Cieśla.
V původním interiéru UGO pracovalo s hrubým dřevem, kde nebyl kladen důraz na kvalitu nábytku i sladění interiéru. „Dřevo jsme zjemnili, vyhladili, použili přírodní lazury, které mu vnesli eleganci a v interiéru je tak pocit větší kvality,“ dodává na závěr Jan Cieśla.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž
- Když Ježíšek potřebuje dodávku: jak na vánoční dárky, které kurýr nezvládne