Pozitivní vliv konopné vlákniny na lidský organismus

Redakce, 24.3.2023
 

Prebiotická konopná vláknina patří mezi klíčové funkční potraviny, které mají podstatný vliv na lidský organismus. Již od pravěkých dob byla potrava rostlinného původu, obsahující vysoké množství prebiotické vlákniny, součástí jídelníčku našich předků. Během uplynulých let však došlo k zásadním změnám složení a kvality potravy, což má negativní dopad na zdraví populace. Proto je důležité jíst prebiotické vlákniny, jako je konopná vláknina, aby se zajistilo správné fungování trávicího traktu a celkového zdraví organismu.

Zdravá střeva vedou k posílené imunitě

Jedná se o nestravitelnou složku potravy, která podporuje růst a aktivitu zdraví prospěšných bakterií střevní mikroflóry a tlumí činnost potenciálně nebezpečných bakterií. Vyvážená střevní mikroflóra hraje hlavní roli v dobře fungujícím imunitním systému. Důležitou funkcí prebiotické konopné vlákniny je také regulace střevního pH. Díky tomu se zvyšuje rozpustnost minerálů, jako je vápník a hořčík. Vláknina také přispívá k pocitu sytosti a může pomoci s regulací hmotnosti.

Kdy je vhodné užívat prebiotickou vlákninu?

Zdroj: Stabla



Po antibiotické léčbě: prebiotická vláknina urychluje obnovu přirozené mikroflóry tlustého střeva

špatné trávení, zácpa: dochází k snadnějšímu vyprazdňování

oslabená imunita: zvyšuje se odolnost vůči běžným infekcím

osteoporóza: zlepšením biodostupnosti vápníku a hořčíku, prebiotická vláknina zvyšuje mineralizaci kostí a kostní denzitu (hustotu kostní tkáně)

obezita: pozitivní vliv na snižování nadváhy

riziko kardiovaskulárních onemocnění (vysoký tlak), aterosklerózy: snižuje riziko vzniku těchto onemocnění

zánětlivá střevní onemocnění (Crohnova choroba, ulcerativní kolitida): snižuje klinické symptomy, zánětlivé parametry i produkci prozánětlivých molekul, naopak zvyšuje sekreci protizánětlivých látek.

riziko rakoviny tlustého střeva: pomáhá předcházet tomuto onemocnění

zlepšuje hladinu cukru a glykovaného hemoglobinu u cukrovky

Konopná vláknina je metabolizována mikroby v gastrointestinálním traktu a produkuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, včetně acetátu, propionátu a butyrátu. „Konzumace vlákniny a prebiotik může vést ke zlepšení zdraví a prevenci nebo léčbě onemocnění. Konopná vláknina a prebiotika mají také příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění,” sděluje MUDr. Rodion Schwarz, vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC.

Přírodní léčivo

Zájem o snižování hladiny cholesterolu v krvi roste, protože vyšší hladina cholesterolu je spojována s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění (vysoký tlak). Léky na hypercholesterolemii mohou mít nežádoucí vedlejší účinky, takže se zkoumají i nefarmakologické přístupy. Vláknina a prebiotika mají příznivé účinky na mikrobiom a mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.


Prebiotika jsou důležité i pro vaše mazlíčky

V prosinci 2016 se konalo setkání Mezinárodní vědecké asociace pro probiotika a prebiotika, kde odborníci z oblasti mikrobiologie, výživy a klinického výzkumu přezkoumali definici prebiotik. Prebiotikum je nyní definováno jako substrát, který hostitelské mikroorganismy selektivně využívají a přináší zdravotní prospěch. Pro prebiotikum je také důležité, aby byly prokázány jeho příznivé účinky na zdraví. Konopná vláknina je bez diskuze prebiotikum, které splňuje tyto kritéria. Nová definice se také týká prebiotik určených k použití u zvířat, kde jsou stejně důležité jako u lidí. Proto je naše konopná vláknina vhodná i pro vaše čtyřnohé mazlíčky,” doplňuje Jiří Stabla , zakladatel značky STABLA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky