Slunce a vítr versus čistá energetická návratnost investované energie

Research, 4.4.2023
Čistá energetická návratnost investované energie (EROEI) je dobrým ukazatelem pro porovnání energetické účinnosti jednotlivých zdrojů.

 

Aktuálně mají slunce a vítr nižší EROEI než ostatní zdroje, které používáme pro získání energie. Pokud tedy chceme více využívat obnovitelné zdroje, musíme se zaměřit na zvyšování jejich EROEI. To znamená, že zvyšování jejich podílů na výrobě energie zvyšuje poptávku po energiích a nutné investice do výroby energie.

 

Zvýšení EROEI těchto zdrojů bude klíčové pro konečný podíl OZE na produkci energie. Musíme ale být opatrní při odhadování, jak moc se nám podaří zlepšit jejich energetickou účinnost. Pokud budeme příliš optimističtí, můžeme se dostat do situace, kdy nedokážeme zajistit dostatek energie pro všechny potřeby.

Historie ukazuje, že se v minulosti podařilo výrazně vylepšit energetickou účinnost i u zdrojů, které měly na začátku velmi nízký EROEI, například uhlí. Nicméně, tato zlepšení trvala několik desetiletí. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie