Hygienici kontrolovali zmrzliny, jejich jakost se zlepšuje - Krajští hygienici kontrolovali prodejce zmrzlin na Vysočině, zaměřili se jak na úroveň hygieny výroby, tak i na zdravotní nezávadnost zmrzlin prodávaných ve stáncích
Z výsledků provedených kontrol hygieniků je patrné zlepšení oproti minulým rokům, a to jak v čistotě provozoven, tak i v jakosti a zdravotní nezávadnosti vyráběné zmrzliny. Cílené kontroly provedli v Kraji Vysočina v 50 provozovnách. „Jedná se o stánky, kde se prodává točená zmrzlina vyráběná studenou cestou. Sledovali jsme celkovou čistotu provozu, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech nebo jak je manipulováno s kornoutky. U nových provozovatelů jsme zjišťovali řádné oznámení činnosti,“ vyjmenoval Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).
Během kontrol odebrali hygienici 25 vzorků vanilkové zmrzliny k mikrobiologickému vyšetření. „Z nich nevyhověly 3, ve kterých laboratoř prokázala nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ uvedl Zdeněk Novotný s tím, že ve 25 provozovnách provedli také stěry z pracovních ploch, výrobního zařízení a pomůcek k výrobě zmrzliny.
Nejčastějšími nedostatky kromě nevyhovujících laboratorních výsledků odebraných vzorků bylo neoznámení činnosti, neuvedení obsažených alergenů a nedostatečná sanitace pracovních pomůcek. „Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude uloženo 7 sankcí v předpokládané výši do 20 000 korun,“ dodal ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV Zdeněk Novotný.
Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. Je třeba zohlednit také to, že zmrzlina je konzumována především dětmi, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější. I když výsledky kontrol svědčí o zlepšení situace, zmrzlina je stále považována za rizikovou potravinu. KHSV se proto bude pravidelným kontrolám zmrzlinových stánků věnovat i v dalších letních sezónách.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Nejlepší domácí vánočka: Jak upéct dokonalou vánočku? Recept a postup pletení vánočky (názorné video)
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž