Parkování v Praze je problematické, vlastní auto je navíc nákladné na pořízení i provoz. Jaké jsou nejčastější nevýhody vlastního vozu dle aktuálního průzkumu?

Mnoho obyvatel hlavního města vlastní vůz má, ale s vlastněním se pojí mnohé nevýhody. Společnost Anytime s agenturou STEM/MARK zjišťovala, jaké jsou největší nevýhody spojené s vlastněním vozu. Pro 69 % Pražanů je největším problémem složité parkování, 54 % odrazují vysoké provozní náklady na pohonné hmoty, údržbu, servis a časově náročná doprava (37 %).

Pražané z několika důvodů raději jezdí po městě městskou hromadnou dopravou, sdílenými automobily, na kole nebo třeba s využitím taxislužby a podobných aplikací. Mají totiž nejčastěji problém se složitým parkováním (69 %). Hlavním problémem jsou přeplněná parkovací místa. Dále pak složité parkovací zóny, ve kterých se často nevyznají a v neposlední řadě také drahé parkování na placených stáních, kde navíc stejně často místo nenajdou.

„Dalšími překážkami jsou vysoké provozní náklady na pohonné hmoty, údržbu, servis a další (54 %), časově náročná doprava (37 %), vysoké pořizovací náklady automobilu (30 %), neekologičnost (18 %). 13 % dotazovaných se pak bojí krádeže, poškození vozu nebo vandalismu,“ vyplývá to z průzkumu, který pro nás zpracovala agentura STEM/MARK,“ říká Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime.

Stále více obyvatel hlavního města také přichází na chuť sdíleným automobilům. Dnes jimi jezdí 17 % obyvatel. V průměru jedna třetina lidí, kteří využívají carsharing, dle průzkumu nepotřebuje mít vlastní auto.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky