Šípková sezóna? 3 způsoby, jak chutně a snadno zpracovat šípky
Šípky neodmyslitelně patří k podzimu. Jsou plné
vitaminů a dalších látek, které nám v tomto náročném období podpoří imunitu,
a navíc skvěle chutnají. A protože je teď jejich sezóna, ukážeme si 3 způsoby,
jak je můžeme zpracovat a využít chuť i zdraví prospěšné látky, které
v sobě šípky skrývají. Jednoduše z nich vytvoříme čaj plný vitaminů,
sirup nebo chutnou marmeládu.
Již v dřívějších dobách znaly naše babičky sílu šípků, kterou využívaly k boji s různými neduhy. Tyto plody totiž obsahují celou spoustu tělu prospěšných látek. Na prvním místě mezi ně řadíme vitamin C, kterého obsahují opravdu mnoho, dokonce více než citrusy nebo rybíz. Tento vitamin je velmi důležitý jak pro podporu imunity, tak i ke vstřebávání železa či odbourávání těžkých kovů z organismu. Dále v nich nalezneme vitaminy B a K, vápník, hořčík, fosfor a spoustu dalších, pro nás potřebných, látek. Jedná se o takový přírodní doplněk, pro který nemusíme do lékárny, ale můžeme si ho natrhat sami na příjemné (a zdraví prospěšné) podzimní procházce.
A kdy na sběr šípků vyrazit? Natrhat si je můžeme od září
přibližně do října, kdy jsou ideální na sušení nebo čaj. A s přihlédnutím
k počasí se doporučuje zvolit slunný a suchý den, neboť právě v tento
čas v sobě šípky ukrývají nejvíce vitaminu C.
A jak na samotnou výrobu, když už máte šípky nasbírané?
Šípkový čaj
Víte, jak z šípků připravit čaj, aby byl co
nejúčinnější? Vzhledem k tomu, že vysoké teploty jsou pro vitamin C
škodlivé, je nejlepší připravit si macerát, tedy výluh za studena. A jak na to?
Potřebujeme:
- 20 šípků
- 250 ml vody
Šípky omyjeme, rozkrojíme a očistíme od semínek a chloupků. Takto
připravené šípky si nachystáme do nádoby a zalijeme 250 ml studené vody.
Necháme za studena louhovat po dobu 12 hodin. Můžeme macerovat i kratší dobu,
ale čím déle, tím lépe. Po uplynutí této doby lehce zahřejeme na maximálně 70
°C – při vyšší teplotě bychom už přicházeli o cenný vitamin C. Nakonec čaj
přecedíme přes sítko a můžeme pít.
*Tip: K šípkům můžete přidat louhovat i hřebíček, skořici nebo jiné koření podle vašich chutí. Čaj tak dostane zase jiný nádech.
Šípkový sirup
Dalším způsobem na využití šípků je příprava sirupu. Co na
něj budeme potřebovat?
- 500 g šípků
- Šťávu z 1 citronu
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 1 kg cukru krystalu
- 1 l vody
Šípky očistíme od nečistot a omyjeme je vodou. Následně k nim
přidáme vodu, kyselinu citronovou a lehce je rozmixujeme ponorným mixérem. Takto
je přikryjeme a necháme louhovat v lednici po dobu 24 hodin. Následující
den dáme celou směs ohřívat přibližně 20 minut na střední plamen, obsah
v hrnci u toho mícháme. Pokud nechceme přijít o vitamin C, nesmíme směs
vařit, ale jen zahřívat. Po zahřátí směs přecedíme přes plátýnko. K výluhu
přidáme cukr a šťávu z citronu. Vše pořádně promícháme a cukr necháme
rozpustit. Hotový sirup přelijeme do nádob. Takto připravený sirup je potřeba
uchovávat v lednici a přibližně během týdne ho zkonzumovat.
*Tip: Pokud byste chtěli, aby vám vydržel déle, je
potřeba ho povařit a takto horký nalít do lahví. Přijdete tak sice o vitamin C,
ale chuť zůstane a vy budete mít výborný domácí sirup, který budete moct
používat po celý rok.
Šípková marmeláda
Nakonec si ukážeme i výrobu marmelády. Se svou jemně
kyselkavou chutí ji určitě využijete i na odlehčení sladkého vánočního cukroví.
Potřebujeme:
- 1 kg šípků
- 15 g kyseliny citronové
- 300 g cukru
- Vodu
Z šípků odkrojíme černé konce a pořádně je propláchneme vodou, případně je můžeme i rozkrojit a očistit od semínek. Takto nachystané je dáme do hrnce a přilijeme k nim vodu, aby byly všechny šípky ponořené. Vaříme, dokud nezměknou, tedy přibližně 30–45 minut. Následně směs rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Připravenou směs dáme opět zahřívat, přidáme cukr a kyselinu citronovou. Vše mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme ještě chvíli probublávat a horké nalijeme do sklenic.
Tereza Stolářová
Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět