Sezóna Gingerbread Latte se vrací! 2 způsoby, jak do něj uvařit domácí sirup s typicky zimní chutí, který můžete použít i jako dárek
Zima se pomalu blíží, což pro milovníky kávy znamená, že sezónní Pumpkin Spice Latte střídá Gingerbread (neboli perníkové) Latte. Podívejte se, jak na přípravu perníkového sirupu, se kterým si budete moct užívat perníkové latte i v pohodlí domova klidně každý den.
Ukážeme vám dva způsoby na přípravu perníkového sirupu. První bude snazší a rychlejší, neboť k jeho výrobě využijete již namíchané koření, které je možné zakoupit. Ve druhém si naopak budete moct přizpůsobit ingredience podle svých chutí a preferencí. V obou případech dokážete během chvilky vykouzlit výborný sirup, který vám zpříjemní zimní chvíle a podpoří vánoční atmosféru. Nejen, že vám ochutí kávu, ale výborně se bude vyjímat i na lívancích nebo ovesné kaši.
Perníkový sirup z již namíchaného koření
K jeho výrobě budete potřebovat:- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru (využít můžete bílý cukr krystal, nebo cukr třtinový)
- 1 sáček perníkového koření
A jak na jeho přípravu?
V hrnci zahřejte vodu spolu s cukrem. Vše míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Následně přidejte perníkové koření. Za občasného míchání nechte sirup vařit přibližně 10 minut na mírném plameni. Takto uvařený sirup přelijte do lahve.
Při vaření pamatujte na to, že po zchladnutí bude sirup ještě hustší než za horkého stavu. Jakmile se vám tedy bude zdát dostatečně hustý, můžete ho přestat vařit i dříve.
Perníkový sirup z vlastní směsi koření
Co budete potřebovat?- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru
- Koření v typickém poměru: 2 celé skořice, lžička hřebíčku, 1 badyán, pár kuliček pepře a nového koření, půl lžičky kardamomu, špička lžičky muškátového oříšku, lžička mletého zázvoru, přidat můžete i špetku anýzu či trochu vanilkové esence
Postup přípravy:
V hrnci zahřejte vodu a v ní rozpusťte cukr. Velké koření můžete nejdříve lehce rozdrtit v hmoždíři a následně i se sypkým kořením ho přidejte do cukrové směsi. Vše za občasného míchání nechte vařit na mírném plameni asi 20 minut. Nakonec zbavte sirup velkých kusů koření přecezením přes sítko a přelijte do lahve.
Směs koření můžete přizpůsobit svým chutím. Obohaťte ji o další své oblíbené ingredience, nebo naopak některé koření zcela vynechte. Hrát si můžete i s množstvím jednotlivých součástí. Důležité je, abyste byli spokojení s výslednou chutí a na sirupu si vždy pochutnali.
*Tip: Perníkový sirup bude pěkný i jako dárek na Vánoce. Nalijte ho do hezkých lahviček, na které si vyrobte nálepky s popisem. Víčko můžete zakrýt ozdobným kouskem látky a převázat provázkem.
Tereza Stolářová
Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět