Ceny elektrické energie v Německu v úterý rekordně poklesly. Elektřina s dodáním v roce 2024 stojí jen 2,70 Kč za kWh

Cena elektrické energie na klíčovém německém trhu dnes krátce poklesla pod 110,50 EUR za MWh, což je přibližně 2,70 korun českých za kWh. Cenový vývoj na německém trhu je rozhodující i pro český trh se silovou elektřinou.

Důvody poklesu cen elektrické energie nejsou příliš jasné, nicméně obchodníci zřejmě reagují na stabilizaci cen trhu se zemním plynem, který se aktuálně obchoduje za 46,10 EUR za MWh ve virtuálním uzlu TTF. Zároveň jsou patrně vyšší predikce úspor i s ohledem na pomalejší růst HDP a pomalejší rozvoj elektromobility.

Aktualizace 17:30 h: V podvečerních hodinách 21. 11. 2023 cena elektrické energie pro německý trh ještě více klesla na 108,52 EUR za MWh, tj. cca 2,65 Kč za kWh. Zemní plyn v uzlu TTF s dodáním v roce 2024 souběžně klesl na 45,10 EUR na MWh

 

Zdroj: eex.com/market data

 

Graf: Elektřina Německo - ceny a grafy elektřiny v Německu, vývoj ceny elektřiny v Německu  1 MWh - 1 rok - měna CZK

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie