Panika na trhu s energiemi se nekoná. Pouze 7 % Čechů měnilo koncem roku dodavatele

 Neplaťte za energie zbytečně i během dovolené

Začátek roku 2024 přináší Čechům v důsledku nových legislativních opatření v oblasti energetiky řadu změn. Ty však nepředstavují důvod k panice, dodavatele měnilo před koncem roku pouze 7 % odběratelů. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet. Pozitivním výsledkem je, že v téměř dvou třetinách případů nedošlo ze strany dodavatelů k žádným změnám v navyšování či snižování záloh . Čechům, kteří žádali o snížení záloh, pak dodavatelé vyšli v 69 procentech vstříc.

V důsledku legislativních změn byl ke dni 1. 1. 2024 zrušen vládní strop cen energií, který česká vláda nastavila pro rok 2023. S přelomem roku zároveň došlo k obnovení poplatku za obnovitelné zdroje energií (POZE) a také ke zvýšení regulovaných složek cen za distribuci energií. Ke konci roku 2023 zároveň došlo k propadu cen energií, které se dostaly na dvouletá minima.


I přes aktuální vývoj na trhu energií však 93 % Čechů na přelomu roku 2023 a 2024 dodavatele elektřiny neměnilo. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet, který mapoval chování českých spotřebitelů s příchodem nového roku. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Ještě v listopadu nad změnou dodavatele přitom uvažovalo 17 % odběratelů.

„Během roku 2023 došlo k stabilizaci na trhu s energiemi a poklesu cen energií. Což se projevilo u českých odběratelů tím, že s přelomem roku nemění dodavatele, a pokud ano, tak pouze v 7 % případů,” uvádí Petr Švec, generální ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let.



Dvě třetiny dodavatelů nemění od nového roku výši záloh

Průzkum společnosti epet také mapoval chování dodavatelů v oblasti zálohových plateb za energie. Téměř dvěma třetinám Čechů zůstanou výše záloh stejné. Pokud ale k změnám ze strany dodavatelů docházelo, tak spíše ke zvyšování záloh. Maximálně o 5 % zvýšili dodavatelé zálohy od nového roku celkem 10 procentům respondentů. Zvýšení záloh o 5 až 10 % se poté dotklo 9 % Čechů.

Dodavatelé energií vycházejí Čechům vstříc

O výši záloh a cenách na rok 2024 se svým dodavatelem elektřiny před koncem roku 2023 jednala třetina Čechů, z čehož 27 % z nich oznámili dodavatelé zvýšení záloh. Dalších 23 % odběratelů oslovili sami dodavatelé se snížením záloh. Téměř polovina respondentů oslovila dodavatele proaktivně s žádostí o snížení záloh cen energií, přičemž v 69 % případech jim dodavatel energií vyšel vstříc.

Zálohy na energie představují u více než čtyřiceti procent domácností až 40 % rodinného rozpočtu, což není malá částka. Ukončení vládního stropu koncem roku a navýšení státem regulované složky by tak u některých zákazníků mohlo vyvolat jistou paniku. Z naší zkušenosti pomohla proaktivní komunikace s klienty a také snížení cen pod vládní strop, díky kterému jsme klientům pomohli kompenzovat růst regulované složky,” komentuje aktuální situaci Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie