Společnost Gas Storage CZ vykázala v roce 2023 hospodářský výsledek ve výši 2,6 miliardy Kč po zdanění

Ekonomické výsledky pozitivně ovlivnila jednorázová změna účetní hodnoty dlouhodobých aktiv, u pravený provozní výsledek za rok 2023 činil 1 397 mil. , o 977 mil. více než v roce 2022

Tržby meziročně stouply, společnost výrazně snížila náklady na energie pro provoz zásobníků

Roste zájem zákazníků o víceleté smlouvy a o dodatečné služby; společnost zákazníkům umožňuje flexibilní změny režimů vtláčení/těžba, jejich využití stoupá

Společnost Gas Storage CZ dosáhla v roce 2023 hospodářského výsledku po zdanění ve výši 2,6 miliardy a výsledkově tak končí hospodaření výrazně nad úrovní předchozího roku 2022. „Pozitivní dopad na hospodářské výsledky v roce 2023 má především jednorázová účetní operace – rozpuštění opravné položky k majetku,“ uvedl Lubor Veleba, jednatel Gas Storage CZ. „Provozní hospodářský výsledek očištěný o vliv této jednorázové účetní operace činil 1 397 mil. , což je o 977 mil. více než v roce 2022. Společnost v roce 2023 zaznamenala tržby ve výši 2 473 mil. , což je o 792 mil. více než v roce 2022,“ doplnil.

Výsledek roku 2023 odráží obrat na energetických trzích. „Zaznamenali jsme pozitivní vývoj v poptávce po službách uskladnění plynu i na vzdálenější roky dopředu. Byli jsme také schopni využít změn na trzích s energiemi ke snížení nákladů na vlastní spotřebu energií. Podařilo se nám snížit množství spotřebované energie i průměrné ceny, za které jsme energie pro vlastní potřebu nakoupili,“ vysvětlil.

Nákup největší společnosti provozující zásobníky plynu byl v loňském roce ze strany státu jedním z konkrétních kroků, jak posílit energetickou bezpečnost České republiky. Pro vnitrozemské státy, jako je Česko, je přímý vliv na energetickou kritickou infrastrukturu klíčový. Už v době loňského nákupu společnosti jsme věděli, že jde i o dobrou investici z hlediska ekonomických ukazatelů, což se po schválení účetní závěrky za rok 2023 potvrdilo,“ řekl Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

Od dubna loňského roku společnost uspořádala více než tři desítky aukcí skladovací kapacity. Ve většině aukcí využili zákazníci možnost rezervovat skladovací kapacity i na období delší než jeden skladovací rok. Zájem ze strany zákazníků byl i o další služby, především o přerušitelnou a denní pevnou kapacitu a převod plynu. Podobně jako v minulých letech společnost zaznamenala i nominace zákazníků v opačném směru k probíhajícímu období, tzn. uskladnění zemního plynu v průběhu těžební sezony a naopak.

Společnost provozuje celkem 6 podzemních zásobníků zemního plynu v Dolních Dunajovicích, Tvrdonicích, Lobodicích, Štramberku a Třanovicích na Moravě a také podzemní zásobník plynu v Hájích u Příbrami. Jejich celková kapacita představuje přibližně třetinu celkové roční spotřeby zemního plynu v České republice. I v roce 2023 společnost realizovala naplánované investice, které souvisejí převážně se zvyšováním bezpečnosti a spolehlivosti provozů jednotlivých podzemních zásobníků plynu.

Gas Storage CZ, s.r.o.

Společnost provozuje celkem 6 podzemních zásobníků plynu na principu virtuálního zásobníku plynu s celkovým provozním objemem přes 2,7 mld. m³, což představuje přibližně dvouměsíční spotřebu plynu České republiky v období zimních měsíců. Společnost v roce 2023 změnila vlastníka, od založení v roce 2007 byla součástí německého energetického koncernu RWE, od 18. září 2023 je dceřinnou společností ČEPS, a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie