Osvědčené babské rady, které fungují

Redakce, 27.5.2024
  

Generacemi prověřené vychytávky, které vám ušetří nejen peníze vyhozené za drahé a nezdravé chemické prací prostředky, ale také čas. Už naše babičky věděly, že na zažloutlá prostěradla či zaprané skvrny se musí chytře a pro dosažení kýženého výsledku stačí použít obyčejné suroviny, které má doma opravdu každý. Proč je dobré čas od času vyměnit oblíbenou aviváž za kuchyňský ocet a jaká potravina je skvělá pro opětovné rozzáření zašedlých závěsů?

Hebké a voňavé při každém ulehnutí

V posteli jako na obláčku. Zasloužená odměna po náročném pracovním dni v podobě jemného nadýchaného ložního prádla, které vám usínání o to více zpříjemní. Dokonalé textury, která bude při každém dotyku pohlazením pro vaši pokožku, docílíte praním při nižších teplotách. Vysoké stupně mohou trvale poškodit vlákna daného materiálu, který už nikdy nezměkčí. Konkrétně bavlněná prostěradla a povlečení vyžadují praní maximálně o 60 stupních, aby nedošlo k trvalému narušení tkaniny.

prostěradlo

Na jemnost prádla může mít vliv i samotná voda. Obecně je známo, že tvrdá voda obsahuje více minerálů, které poté způsobují nežádoucí hrubost a tvrdost nejen lůžkovin. Řešením našich babiček je použití jedné lžičky jedlé soli přimíchané do klasického pracího prášku. Tato tajná přísaha zmírní účinek minerálních látek obsažených ve vodě, čímž zajistí i vytouženou hebkost vypraného prádla.

Kromě užitečných rad, které pomáhají zefektivnit funkčnost ručníků a lůžkovin, nezapomněly naše babičky ani na estetické potěšení. Sušená levandule v látkovém sáčku schovaná pod polštářem, či pár kapek esenciálního oleje přidaných do pracího prášku během praní, promění ložnici v rozkvetlou lesní pastvinu, která vás naplní klidem a harmonií. Usínání za doprovodu jemné vůně meduňky či aromatické máty bude o to jednodušší.


Čistota půl zdraví

Ložní prádlo je oblíbeným domovem nežádoucích mini obyvatel našich ložnic. Nejenže způsobují podráždění pokožky, mohou vyvolat i nepříjemné alergické reakce. Jak ale jednoduše roztoče z našich ložnic odstranit? Babičky doporučují chlad a čerstvý vzduch. Peřiny a polštáře musí takzvaně luftovat. Malým škůdcům se nejlépe žije v teplém a zapařeném prostředí, proto když své ložní prádlo vyvěsíte na pár minut z okna do průvanu nebo jej přehodíte na zahradě přes sušák, svěží vítr nežádoucí roztoče vyžene jednoduše pryč.

Častým problémem, který trápí nejednu domácnost, jsou také zatuchlé a nepříjemně zapáchající ručníky. Přestože člověk použije oblíbenou aviváž, osušky i po vyprání nepůsobí čistým dojmem. Řešením může být kypřící prášek do pečiva a ocet. Do přibližně 5 litrů horké vody stačí přidat balíček pekařské přísady a asi 250 ml kuchyňského octa. Zapáchající prádlo byste v této lázni měli nechat louhovat okolo 2 až 3 hodin. Na závěr očistného procesu je třeba namočené ručníky vyprat v pračce. Aviváž ale nepřidávejte! „Přestože je aviváž oblíbeným prostředkem, který prádlu dodává příjemnou vůni, v rámci praní osušek a utěrek bychom ji měli zcela jistě vynechat. Tento přípravek totiž ucpává póry jednotlivých vláken tkaniny, čímž snižuje výslednou savost materiálu. Ručníky se tak stávají nepoužitelné,“ radí Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny.

Starý textil v novém kabátu

Ztráta sytosti barevných motivů na povlečení vašeho dítěte, nepěkná zažloutlá prostěradla či zašednutí dlouhých pokojových závěsů, které dříve zářily bílou barvou. Čas a pravidelné používání si postupně vybírají svou daň. Existují však jednoduché triky, díky kterým vašim oblíbeným kouskům jednoduše prodloužíte životnost klidně i o několik let! Jedním z účinných pomocníků v boji proti zašedlým a zažloutlým textiliím je například i obyčejný citrón. Prádlo, kterému chcete vdechnout nový život, stačí před praním jednoduše namočit do roztoku 5 litrů vlažné vody a přibližně 100 ml kyselé šťávy. Výsledek se dostaví ihned, a čistá zářivá barva vám tak bude moct dělat radost i nadále.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Pro obnovení a znovuoživení živých odstínů je dobré přímo do bubnu pračky přidat přibližně 250 ml bílého octa. Vzory a obrázky pestrých barev tekutina skvěle zafixuje a prádlo bude před ztrátou své sytosti ochráněno i pro další praní. Ocet je také skvělý jako změkčovadlo nebo třeba přírodní dezinfekční prostředek,“ dodává Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky