Na hledání letní brigády je nejvyšší čas

Redakce, 7.6.2024
ilustrační obrázek

· Nejvíce v retailu na pozice prodavač a pokladní, v gastronomii nejen na pozice číšník/servírka a ve výrobě na pozici dělník

· Brigádníky ale spíše lákají méně náročné pozice řidič, kurýr,
delegát cestovní kanceláře či recepční

Mnozí studenti a studentky středních a vysokých škol si potřebují přes léto přivydělat. Hledání té správné brigády si však není třeba nechávat na poslední chvíli, koncem června či začátkem července už může být pozdě. Mezi aktuálně zveřejněnými více než 2000 nabídkami na pracovním portálu Prace.cz hledají firmy nejvíce v prodeji, obchodě a administrativě, ale i v gastronomii a ve výrobě a na stavbách.

Nejvíce nabídek je v oblastech prodeje, obchodu, gastronomie a pohostinství

„Letos mají brigádníci největší šanci získat práci na pozicích prodavač, pokladní administrativní pracovník a dělník. Následují pozice v gastronomii: číšník/servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz a dodává: „Velký zájem zaměstnavatelů je také o řidiče a skladníky/manipulanty. Práce v logistice a skladech je hodně celý rok, nyní zde firmy potřebují vykrýt činnosti svých kmenových zaměstnanců, kteří budou čerpat dovolenou. Žádaní jsou také pracovníci ostrahy ze stejných důvodů, léto je navíc hlavní sezónou hudebních festivalů a dalších velkých kulturních či sportovních akcí, kde jsou právě pracovníci ostrahy potřeba.“

 

Nejvíce nabídek brigád podle pozic
1. Prodavač

2. Pokladní

3. Administrativní pracovník

4. Dělník

5. Číšník/servírka

6. Obchodní asistent

7. Kuchař

8. Řidič

9. Skladník/manipulant

10. Zaměstnanec provozu restaurace

11. Pracovník ostrahy

12. Pomocná síla do kuchyně

 

 

 

 

Ne každý chce pracovat za pokladnou či v kuchyni restaurace, láká je práce za volantem či u moře

Nabídka pracovních pozic nekoresponduje ale vždy s přáními uchazečů o práci. „Zájemce o brigádu láká často rozmanitější práce: jako řidič, kurýr či delegát cestovní kanceláře, nebo naopak pohodovější práce na recepci či jako fakturant/fakturantka,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

 

Pracovní pozice na prace.cz Počet reakcí uchazečů na jednu nabídku
Řidič 61 
Delegát cestovní kanceláře 54 
Recepční 52 
Asistent/asistentka 44 
Kurýr 43 
Fakturant/fakturantka 40 

 

 

Kolik si brigádníci vydělají?

Podle dat portálu Platy.cz si například pomocná síla do kuchyně vydělá v průměru 150 / hodinu, dělník 170 / hodinu, pracovník ostrahy 175 / hodinu, číšník 183 / hodinu. Prodavač pak 184 / hodinu, skladník 188 / hodinu, delegát cestovní kanceláře 193 / hodinu, administrativní pracovník 195 / hodinu, řidič 205 / hodinu, kurýr 215 / hodinu.

Nejvíce brigádnických nabídek je z Prahy (40 %), Jihomoravského kraje (14 %) a Středočeského kraje (11 %). Dále pak následují kraje Moravskoslezský (6 %), Plzeňský (4 %), Jihočeský (4 %) a Královéhradecký (3 %). Ostatní kraje mají pod 3 %, nejméně pak kraj Karlovarský (1 %).

„Mnoho studentů a studentek s hledáním letní brigády čeká, až skončí školní rok. A to již mohou být nejlepší místa obsazená. Vyplatí se tedy vybírat již v první polovině června,“ doporučuje Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky